Ekmek arası Felafel / Felafel pitas

 

Felafel Mısır, Lübnan, Suriye ve Filistini kapsayan alanda yaygın olarak biliniyor. Nohutlardan dolayı çok iyi bir protein kaynağı olan felafel vejeteryanlar icin de guzel bir alternatif.

Şu an tarifini verdiğim şekli Türkiye de yaygın olanı. Orjinal halini Filistinli arkadaşımdan ӧğrenir ӧğrenmez sizlerle paylaşacağım.

Malzemeler

1 kupa dolusu haşlanmış nohut

1 küçük kuru soğan

2 diş sarımsak

1/3 demet maydanoz

1 tatlı kaşığı kimyon

Tuz

2 yemek kaşığı un

2-3 yemek kaşığı zeytin yağı

Kıyılmış marul yaprakları

1 taze salatalık dilimlenmiş

1 domates dilimlenmiş

1 kase taze yogurt

Hazırlanışı

Nohut, soğan, sarımsak, kimyon ve tuzu mutfak robotunuzda çekin. Kıyılmış maydanoz ve unu da ekleyip spatula ile karıştırın.

Nohut karışımını yassı kӧfteler yapın yaklaşık 7 tane çıkıyor. Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı ekleyerek nohut kӧftelerinizin her iki tarafını nar gibi olana dek kızartın.

Arası açılan herhangi bir ekmeğin arasına bir falafel biraz marul yaprakları domates ve salatalık dilimleri ile doldurun. Taze yoğurt ile ikram edin.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Felafel pitas

Garbanzo beans which are known as chickpeas, widely used as a source of protein around the world.

Like most of legumes, chickpeas need to be presoaked before cooking as well. This dish is originated in Egypt, Lebanon, Syria and Palestine.

Ingredients:

1 15- ounce can garbanzo beans rinsed and drained

½ cup chopped onion

2 cloves garlic, minced

1 tsp ground cumin

Salt

½ cup snipped fresh parsley

2 tbsp all-purpose flour

2-3 tbsp olive oil

2 pita bread rounds, halved crosswise

1 cup romaine heart lettuce leaves

1 cucumber thinly sliced

1 tomato thinly sliced

½ cup plain yogurt

Preparation:

In a food processor bowl combine the garbanzo beans, onion, garlic, cumin and salt. Cover and process until smooth. Stir in parsley and flour.

Shape the bean mixture into 6-7 round or oval patties. In a medium nonstick skillet, heat oil over medium heat. Add patties and cook for 10 minutes or lightly brown for each side.

Add more oil if you need. To serve, fill pita halves with patties, lettuce, cucumber and tomato slices. Serve with yogurt.

2 Comments Add yours

  1. nrn says:

    >mhb,adini uzun zamandir duyup da ilk defa denedigim bir tarif.nohut ve kizartma nasil bir arada olur diye dusunmustum cok da guzel oluyormus:)ellerinize saglik

  2. I love falafel. I’ve tried a few different recipes and they never seem to turn out how I want them to so I’m going to try your recipe. It’s a log time since we’ve had it but now the weather is warmer, falafel is perfect.
    Julia

Leave a comment