Kars- Kaz evi “House of goose” is one of the restaurants that serves almost all kinds of local foods in Kars. They mostly focused on the goose which is very famous in here.

They serve pulled goose meat on top of bulgur pilaf with vegetables. It was much better than I expected. But, I mostly liked the red sauce which I inferred from the taste that it has sauted chopped onions, some spices and homemade red pepper paste in. It was really delicious to dip in with a slice of bread.

I didn’t know that the geese are fatten during the summer and then they are consumed in winter.

I remember that I had tried goose before, when I was a child. But I don’t remember the taste of it. So, I wanted to give it a try today. The pictures above are from the restaurant.

PS: Tables that were set up in the last picture were for “Turkish ministry of defense’ and for the group escorted him. We just came across to them :)

…………………………………………………………………………

Yöresel yemeklerin ağırlıkta olduğu Kars-Kaz evi, benim gibi daha önce kaz eti yememiş olup merak edenlerin (daha doğrusu çocukluğunda yemiş olup hatırlamayanların) ve kaz eti müptelalarının kaz mevsiminde uğrak yerlerinden biri…

Bilirmisiniz bilmem ama ben yenilerde öğrendim. Kaz, yaz mevsiminde beslenip kış aylarında tüketiliyor.

İtiraf etmeliyim ki kaz eti beklediğimden daha lezzetliydi. Ama favorim adını bile öğrenemediğim ama tadından içindekilerin ev yapımı kırmızı biber salçası, bazı baharatlar ve yemeklik doğrandıktan sonra hafif yağda sotelenmiş soğandan ibaret olduğunu düşündüğüm sostu.
Menüdeki (Kars yerlilerinin yakından tanıdığı) seçeneklerden bazıları şöyle;
  • Bulgur pilavı üzeri kaz
  • hengel
  • dolma
  • haşıl
  • ayran çorbası
  • erişte çorbası
  • kuymak
  • pişi
  • kete
  • erişte pilavı
  • evelik çorbası
  • piti (etli nohut yahni)

Not: en alt fotoda gördüğünüz birleştirilmiş grup masaları (tamamen bir rastlantıydı bizim için) Savunma Bakanı ve beraberindekiler için hazırlanmıştı.