Easter Pastry / Paskalya Çöreği

>

There is a sweet yeast bread we call it “easter pastry” in Turkish. I found the recipe among my mom’s recipes. But I couldn’t have a chance to try. At last, I tried it a few days ago and I like it. I think it would be a good treat for both your family and your guests.

PS: I decreased the amount of the ingredients into half and I had a tray full of pastry. If you’ll have a crowded guest group, you’d better try the whole amount…
Ingredients

  • 2 cups whole milk
  • 1 cup canola oil
  • 1 cup yogurt
  • ½ cup granulated sugar
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp dry active yeast
  • 2 eggs, yolks and whites separeted
  • All-purpose flour (approx 8-10 cups)

Directions
Ingredients need to be in room temperature. In order to do that, put them out of the fridge one hour before starting to knead the dough.
In a large bowl, combine all ingredients but egg yolks evenly and knead the dough until elastic.
Divide the dough into ping pong size balls and grab 3 of them at a time to make braid shape. Roll each ball into a string and braid 3 of them. Finish all the balls like that.
When you are done braiding dough, place them on a lightly greased baking tray. Let sit the tray in a warm place to raise the pastry double its size.

Brush them with eggyolk. Bake in 350 pre-heated oven until golden brown.

………………………………………………………………………………………
Türkiye’ye döndüğümüz sıralarda annemin tarif defterinden beğenip aldığım bu tarifi ancak yenilerde denemeye fırsatım oldu. Malzemeleri yarıya indirerek bir tepsi paskalya çöreği elde ettim. Kalabalık guruplar için tamamı ideal bir miktar olabilir.
Malzemeler
  • 2 sb süt
  • 1 sb yoğurt
  • 1 sb sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • Yahut 1 paket instant kuru maya
  • 2 yumurta (sarısı üzerine beyazı içine)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (8-10 sb kadar)
Yapılışı
Malzemelerin oda sıcaklığında olması için bir iki saat önceden dolaptan dışarı çıkarılır. Hamur malzemelerinin tamamı, yumurta sarıları hariç karıştırma kabına alınıp yoğrulur.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp saç örgüsü yapılır. Hafif yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. Mayalanması için ılık bir yerde üzeri kapalı halde bekletilir.
Yeterince kabardığında üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 C önceden sıtılmış fırında kızarana dek pişirilir.

Leave a comment