Shepherd’s braised meat

one of the main dishes from Ottoman cuisine that I love to prepare. But I still have concerns about the original recipe. I wonder if it was the same then, or it was different from this recipe in a few ways!

 

Ingredients


  • 200g lamb, cut into small cubes
  • 1 large tomato, peeled and diced
  • 1 green pepper (Cubenalla), diced
  • 1 red bell pepper, diced
  • 1 Italian eggplant, peeled and diced
  • 6 red pearl onions, halved
  • Salt
  • Red crushed pepper
  • 2 tbsp butter

 

Preparation

In a medium pan, sauté meat in 2 tbsp butter until the meat release the juice and absorb it back. Add pearl onion and keep cooking. Stir in order first diced green pepper, red pepper, and then eggplant, and tomato in. Sauté that for about 10-15 minutes. Add salt and pepper to taste. Stir to combine. Turn the heat off and serve hot with a kind of Pilaf you love.

……………………………………………………………..
Çoban kavurma

 

Orjinalinin hala nasıl olduğunu merak ettiğim “Çoban Kavurma” saray mutfağına ait lezzetlerden bir tanesi… ailecek çok beğendik. Ayrıca misafire hazırlanabilecek kolay bir ana yemek olması da diğer güzel bir yönü.
malzemeler

 

 

  • 200 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 büyük olgun domates
  • 2 yeşil biber
  • 1 salçalık kırmızı biber
  • 1 küçük kemer patlıcan
  • 6 kırmızı arpacık soğan
  • Tuz
  • Pulbiber
  • 2 yk tereyağ
Hazırlanışı
(Sebzelerin hepsi küp doğranmış olacak) Eti, tereyağda suyunu salıp çekene dek kavurun. Beşer dakika arayla; dörde bölünmüş arpacık soğanları, küp doğranmış yeşil ve kırmızı biberler, patlıcan ve en son da domates eklenir. 10 dakika bütün sebzelerle birlikte kavrulur ocak kapatılır. Tuz ve pul biber ekip tatlandırılır. Favori bir pilav ile sıcak ikram edilir.