>

 

This pastry is similar to Sariyer Boregi. But this time I used a different shape and I changed the filling a little. You could also use the same filling as the same with former one. You’ll get 12 pieces of pastry.

Ingredients

3 round Turkish pastry leaves

for filling

  • 1 lbs ground beef
  • 1 onion
  • 1 tomato, peeled
  • 2 italian green peppers
  • salt
  • black pepper
  • paprika

For liquid mix

  • 1 cup whole milk
  • ½ cup oil like canola
  • 2 eggs

Directions

To prepare filling, in a medium sautéing pan, sauté onions in canola oil on medium high heat until lightly browned. Add diced green pepper and tomato. Cover a lid and cook for 5 minutes. Add ground lamb in and stir constantly to break the ground beef up until it is browned.

Let it simmer until absorb the juice back. Turn the heat off. Let cool to room temperature.

In a medium mixing bowl, whisk eggs, milk and oil until well blended. Set that aside.

Cut each pastry leaves which is in circular shape into 4 like cross. One cut needs to be horizontal and the other one is vertical.

You’ll get 12 pieces of triangles. Grab one of them and put that on a flat surface like counter top. Brush its surface with egg wash evenly. Spread 2-3 tbspful filling on the wide side of each triangle and fold the edges lightly on the filling and roll it till the pointy edge of triangle. Place that on a lightly greased baking tray. Meanwhile, preheat the oven to 350 F.

Finish all pieces and place them on baking tray. Brush them again with the remaining liquid mixture (this time brushing their tops) and sprinkle some nigella seeds. Bake until golden brown

Filed under: Turkish Borek3 Comments »

 

………………………………………………………

 

Ramazan için menünüzü tamamlayacak alternatif bir börek seçimi olabilir. Özellikle dilimleme işi olmadığı artı tepsi böreğinden farklı bir görüntüye sahip olduğu için tercih edilebilir. İç harcı için Sarıyer Böreği ndeki gibi çam fıstıklı, kuş üzümlü harcı da hazırlayabilirsiniz çok lezzetli olacağından kuşkunuz olmasın.

 

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 500g kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • 1 adet domates
  • 3 sivri biber
  • karabiber
  • pulbiber
  • tuz

sıvı harcı

  • 1 cup süt
  • ½ cup sıvıyağ
  • 1 yumurta

Hazırlanması:

Soğan küp küp doğranır ve tencerede sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Daha sonra beşer dakika arayla doğranmış sivribiberler ve soyulup oldukça küçük doğranmış domates ilave edilip kavrulur. En son kıyma da eklenir ve kıyma suyunu çekene kadar pişirilir. En son tuz, karabiber ve pulbiber de eklenip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakılır.

Bir kasede sıvı harcı çırpılarak hazırlanır. Iç malzemesi ılıdıktan sonra herbir yufka 4 e bölünüp her bir parçaya hazırlanan sıvı harçtan fırça ardımıyla sürülür. Sigara böreği sarar gibi sarılır. Bu işlem 3 yufkaya da yapılır.

Böreğin üzerine kalan sıvı harç artı 1 yumurtanın sarısı da sürülür isteğe bağlı olarak çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış (180C) fırında kızarana kadar pişirilir.