Hamburger Ekmeği- Burger Buns

hamburger ekmegi

Hamburger Ekmeği

Tarif, resmini internette görüp beğendiğim mutfak yolu‘na ait. Benim ufak tefek değişikliklerimle yemeğe eşlik edecek ekmekçiklere dönüştüler. Hamburger ekmeği olarak da çok harika görünüyorlardı, tavsiye ederim.

Malum Amerika gibi ülkelerde her an sıcak ekmek bulma olasılığınız oldukça zayıf.  Ekmek makinanız varsa ekmeği evde yapmanız daha makbul. Artı Türk mutfağının hamur işi çeşitliliği ve her öğünde yenebilmesi göz önüne alınırsa, aslında yurt dışında yaşayan gurbetçiler için pratik de bir çözüm oluyor ekmek/hamur makinası. Bu ekmekçikler de bahsi geçen makinada yoğrulmuşlardı.

Malzemeler

  • Yarım tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 bardak su
  • 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
  • 2,5 bardak kadar beyaz un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı kadar şeker
  • 1 tatlı kaşığı kadar instant kuru maya
  • üzeri için 1 çorba kaşığı susam

Yapılışı:

Benim gibi hamuru ekmek makinasinde  hazırlayacaksanız, hamur malzemlerinin oda sıcaklığında olmasına dikkat ederek malzemleri makinaya koyun. 30 dakika kadar hamur karıştırma ve yoğurma işlemini seçin. Yoğurma makinasından çıkartıp istediğiniz büyüklüğe göre bezelere ayırın. Örneğin hamburger ekmeği için 8’e,  top ekmek gibi yemeğe eşlik edeceklerse 12’ye ayırın. Daha önceden ısıtıp kapattığınız fırında mayalanmaya bırakın ki bu süre 30 dakika kadar oluyor. Yeterince kabarınca fırından çıkarın ve bu arada fırını 180 derece ısınmaya ayarlayın. Fırça yardımıyla bir yemek kaşığı suyla seyrelttiğiniz yumurta sarısı veya  susamların yapışması için yalnızca su sürerek susam serperek fırınlayın. Yada ekmekçik hazırlamak isterseniz hiçbir şey sürmeden de pişirebilirsiniz.

Elde hazırlayacaksanız, bir kabın içerisinde unu, şekeri, tuzu ve kuru mayayı karıştırın. Yumurta sarısını, tereyağı ve suyu da karışıma ekleyerek 5 dakika kadar güzelce yoğurun. Eğer hamurun çok katı olduğunu düşünürseniz biraz daha yumuşatmak için 1 – 2 yemek kaşığı kadar su ilave edebilirsiniz. Hamburger ekmeği hamurunun yumuşak ve biraz ele yapışan kıvamda olması gerekiyor. Daha sonra ise hamuru mayalayıp şekil verebileceğimiz kıvama getirin.

Yoğurma işleminden sonra hamuru ağzı kapalı bir kabın içerisine alıp 1 saat  boyunca mayalanması için oda sıcaklığında bekletin. Hamurun mayalanması işlemi bittikten sonra hamuru alıp 8 eşit parçaya bölün. Her parçayı ayrı ayrı sıvı yağ ile yağladığımız mutfak tezgahının üzerinde yuvarlayın ve düzgün bezeler haline getirin.

Pişirme kağıdı yerleştirilen fırın tepsisinin üzerine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip üzerlerine parmaklarımızla hafifçe baskı uygulayın. Daha sonra hamur bezelerinin üzerlerine nemli bir bez örterek 45 dakika boyunca ılık bir alanda bekletip yeniden mayalanmalarını sağlıyın. işlemi yukardaki şekilde tamamlayın.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Hamburger Buns

I prepared the dough in bread machine. It is quicker and easier if you have one.

yields 8 buns but I divided more like 12  to have smaller dinner rolls. that’s why they are golden brown and I didn’t use sesame seeds for this time but next time I ‘ll stick with the recipe to get the original texture and appearance.

ingredients

  • ½ tsp of salt
  • 1 cup lukewarm water
  • 1 tsp sugar
  • 1 tbsp instant yeast
  • 1 tbsp butter, in room temperature
  • 1 egg yolk
  • 2 and ½ cups all-purpose flour
  • Sesame seeds for the top

preparation

In a mixing bowl, combine flour, sugar, salt and dry yeast. Add egg yolk, butter, and knead about 5-10 minutes, adding water. If you think it was stiff dough, you can add up to 2 tablespoons of water more. Hamburger bread dough should be soft and slightly sticky. Let sit for 30 minutes in a warm place.  Divide the dough in 8 piece shape them like ball. Place them on lightly greased or paper lined cookie sheet. Let them rise for 30 minutes in the warm oven. Get them out to brush their top with water and sprinkle sesame seed(on this step you could use egg wash or just water). Meanwhile Heat the oven to 350F and bake them until lightly browned.

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Mutfak Yolu says:

    geri bildiriminiz ve kaynak gösteriminiz için çok teşekkürler. Bundan başka içeriklerimizden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca ekmekler harika görünüyor. Ellerinize sağlık 🙂

  2. Frances says:

    Hulya, it is so good to hear from you again. I thought about you just the other day and was wondering how you guys were doing!!

    1. Hulya Unsal Sakiroglu says:

      Hi Frances, we are doing fine. It is really nice of you to stop by. Thank you.

  3. Yasmin says:

    Eminim tadı da görüntü kadar iyidir 😎

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s