Amerika gezisine bi ara verip en son hazırladığım çay sofrasından bahsetmek istiyorum. ikramlar şuan Türkiye’ye christmas tatili için gezmeye giden May ve Dave içindi. Umarım herşey gönüllerince olur sağ salim gider dönerler. Menümüzde Patates salatası, çikolatalı cheesekek, sakallı poğoça, portakallı kapkek vardı.

Çikolatalı fıstıklı cheesecake

Bu tariften olumlu sonuç almanız için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor

Malzemeler

Tabanı için

  • 2 cup ufalanmış tereyağlı herhangi bir bisküvi
  • 4 y.k eritilmiş tereyeğ
  • 2 y.k şeker

Keki için

  • 400 gr labne peynir
  • 1 cup şeker
  • 1 çorba k. Un
  • 4 yk kakao
  • 3 büyük yumurta
  • 1 + ½ sb damla çikolata
  • 1/3 sb çiğ krema

Üzeri için

  • Antep fıstığı
  • ½ sb damla çikolata
  • 3 yk çiğ krema

Çikolata sosu için

Hazır çikolata sosu veya eritilmiş çikolata ile kaplanabilir. Ben ½ cup damla çikolatayı 3 y.k sıcak çiğ krema ile eritip üzerini bunla kapladım.

Hazırlanışı

Eritilmiş tereyeğ, şeker ve ufalanmış bisküvi karıştırılıp tereyeğ ile yağlanmış kelepçeli kalıba bastırarak yerleştirin.

Oda sıcaklığında yumuşamış olan labne peynirini mikserle çırpın. Şeker, kakao ekleyin. Bir kaç dakika daha çırpıp sırayla unu ve yumurtaları biber birer ekleyin.

Çiğ kremayı çikolataları içine alıp karıştırarak benmari usulü eritin, karıştırarak pürüzsüzleştirin. Eritilmiş çikolatayı kek karışımına ekleyip karıştırın. Kelepçeli kaba yayın. Öceden ısıtılmış 160-165 C fırında 1 saat kadar pişirilir. Oda sıcaklığına inmesi beklenip dolapta en az 5-6 saat soğutulur.

NOT: Üzerindeki çikolata kaplaması için hazır çikolata sosu kullanılabilir yahut benim yaptığım gibi yine ½ cup çikolatayı 2 yemek kaşığı sıcak çiğ krema ile eritip pürüzsüz olana dek çırpıp üzerine yayın. Dolapta tekrar en az bir kaç saat soğutup fıstıkla süsleyip ikram edin.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Hi there,

Give a break to America trips and look at those luscious Turkish and American food. These treats were for my special guests May & Dave who are Canadian-Chinese couple headed to Turkey for Christmas holiday.  hope everything goes great and smooth, so that they enjoy the trip.

Chocolate pistachio cheesecake

Ingredients

For Crust

  • 2 tbsp sugar
  • 2 cups any vanilla cracker crumbs
  • 4 tbsp unsalted butter, melted

For Cake

  • 2 (8 oz each) package cream cheese, room temperature
  • 1 cup sugar
  • 1 tbsp all-purpose flour
  • 3 large eggs, room temperature
  • 1+ 1/2 cups semi-sweet chocolate chips
  • 1/3 cup whipping cream
  • 4 tbsp dark cocoa powder

For ganache

  • 1/2 cup chocolate chips
  • 3 tbps heavy cream

Directions

Lightly butter the sides and the bottom of 9-inch springform cake pan.

To make the crust, mix together the sugar, crumbs, and butter. Cover the bottom only prepared pan with the crumb mixture, using your fingers to press the mixture into an even layer.

To make the cake, beat room temperature cream cheese on medium high-speed in the bowl of an electric mixer fitted with a flat paddle. Add the sugar, cocoa powder, and beat until the mixture light and creamy. Scrape the inside surface of the bowl. Beat 30 additional seconds. Add the flour and mix to incorporate.

Combine  (chopped baking chocolate or) chocolate chips and whipping cream and heat that up in microwave to melt. Add the melted chocolate to the bowl of batter and beat until evenly incorporated. Reduce the speed to low, add the eggs one at a time and mix to incorporate addition. Do not over mix the batter once the eggs have been added.

Preheat the oven to 325 F. Pour the batter in cake pan and spread into an even layer.

Wrap the bottom of the pan in a double layer of aluminum foil and place the pan in a large roasting pan. Place the pan on the middle shelf of the oven. Carefully pour hot water into the roasting pan. The water should rise half way up the sides of the springform pan.

Bake the cheesecake for an hour. The cake should be slightly soft in the center. Remove the springform pan from the roasting pan and remove the aluminum foil. Transfer the cake to wire rack and cool at room temperature for an hour.

Chill the cake for an hour and then remove the sides of the springform pan. Cover with plastic wrap and chill several hours or overnight. Melt ½ cup of chocolate chips with hot heavy cream. Garnish with melted chocolate or fudge sauce if desired. Decorate with pistachios. Slice and serve.