blueberry muffin 2

blueberry muffin

Taze Yaban Mersinli Muffin

Ülkemizde çay üzümü veya likapa olarak da adlandırılan yaban mersini, genellikle rakımca yüksek serin ve dağlık bölgelerde yetişiyor. Kuzey Avrupa, Amerika ve Türkiyenin Karadeniz bölgesi ormanlık bölgelerinde değişik çeşitleri bulunuyor.

Yaban mersinli tarifler anavatanı olmasından dolayı genellikle Amerikan mutfağından çıkmıştır. Taze ya da kuru yaban mersinli muffin özellikle yetişkinler tarafından çok sevilen Amerikan klasiklerinden biridir.

Yaban mersini benim burda bol bol tüketmeye çalıştığım, alışverişten onsuz dönmek istemediğim meyvelerden, eşit derecede sevdiğim diğer iki meyve ise ananas ve mango. Türkiyede bu meyvelere her şehirde rahatlıkla erişemediğim için olsa gerek burdayken tüm tarifleri denemek istiyorum. Taze yaban mersinlerini kullanarak burda tanıştığım Mısır’lı misafirlerime ikram olarak muffin hazırladım. Şeker miktarı tarifte oldukça düşük tutulmuş, eğer siz keklerinizi daha tatlı seviyorsanız miktarı arttırabilirsiniz.

Tarifle alakalı bilmeniz gereken püf noktası ise çok karıştırılmaması gerektiği. Food Network kanalının meşhur şef ve program sunucularından Alton Brown malzemeler sadece 10’a kadar sayacak kadar karıştırılmalıdır diyor.

Tarif, Kate Whiteman, Maggies Mayhew, Christine Ingram tarafından hazırlananFive-a-Day Fruit & Vegetable Cookbook adlı yemek kitabından uyarlanmıştır.

FullSizeRender

12 adet muffin elde ediliyor.

Malzemeler

  • 2,5 bardak un
  • 6 çorba kaşığı şeker
  • 1 pk kabartma tozu
  • 8 yemek kaşığı tereyağ, eritilmiş
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 kase dolusu taze yaban mersini
  • 1 pk vanilya

üzerine

  • iri kıyılmış ceviz
  • damerera şekeri (isteğe bağlı ben kullanmadım)

yapılışı

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. muffin kalıbınızı yağlayarak ya da kağıt kalıplar yerleştirerek hazırlayın.
  2. Unu,  kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırma kabına birlikte eleyin. şekeri ekleyin. yumurtaları, sütü ve eritilmiş tereyağını başka bir kapta hafifçe çırpın.  sıvı karışımı un karışımına yavaşça ekleyin. yaban mersinlerinin bir kısmını ayırıp kalanını karışıma ekleyin. karışımı kalıplara paylaştırın.
  3. üzerlerine kıyılmış ceviz  ve kalan yaban mersinlerinden her bir muffinin üzerine iki tane olacak şekilde parmağınızla hafifçe bastırmak suretiyle yerleştirin. 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkartıp ılımasını bekleyin.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Fresh Blueberry Muffins

Blueberry muffin is one of the classic American recipes. They are best when they are served warm. An important tip about the recipe is that you don’t be tempted to beat muffin mixture. İt should be fairly wet and needs to be quite lumpy. Overmixing will create tough muffins. Alton Brown who is one of the famous cooks and TV hosts of Food Network suggests stirring mixture a count of ten. Besides, He uses 1 and ½ cups of blueberries and divides them. 1 cup of blueberries go in to the mixture and 1/2 cup to the top of muffins (by pressing them down slightly).

In this recipe, the amount of sugar might seem little. You may want to increase the amount. But most people I asked like the taste better in this way.

The recipe adapted from the book “Five-a-Day Fruit &Vegetable Cookbook” by Kate whiteman, Maggies Mayhew, Christine Ingram.

Makes twelve

Ingredients

  • 2 ½ cups all-purpose flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 6 tbsp sugar
  • 1 cup milk
  • 3 eggs, beaten
  • 8 tbsp melted butter (1 stick) (I used less)
  • A few drops of pure vanilla extract
  • 2 cups blueberries

For the topping

  • 1 ½ cup pecans, coarsely chopped (I used walnuts instead)
  • 2 tbsp damerara sugar
  1. Preheat the oven to 400 F. Stand 12 paper liners in a muffin pan, or simply grease the pan well. Sift the flour and baking powder in a large mixing bowl. Stir in the sugar. Mix the milk, eggs , melted butter and vanilla in a bowl and whisk lightly. Add to the flour mixture and fold together lightly.
  2. Fold in the blueberries, then divide the mixture among the muffin liners. Scatter a few nuts and a little damerara sugar over the top of each. Bake for 20-25 minutes, or until the muffins are well risen and golden.
  3. Remove the warm muffins from the pan; cool slightly on a wire rack.