Merhaba,

Gezimizin ikinci bölümünde ağırlıklı olarak Rize ve Samsun’dan bahsedeceğim. Rize, Karadeniz güzergahında en fazla beğenimizi kazanan şehirlerden biri oldu….yemyeşil doğası, mimarisi farklı olan camileri, havası, deniz kıyısındaki çocuklu ailelerin de düşünüldüğü cafe ve çay bahçeleri, kaldığımız üniversitenin modern misafirhanesi, restoranların aynı cadde üzerinde ulaşımının kolay ve birararda olması…ve sayamadığım diğer özellikleri Rizeyi zihnimizde yaşanabilecek ilk 10 şehir sıralamasına yerleştiriverdi. Aşağıdaki fotoğraflar rize sahil cafelerinde biri, şehir merkezinden bir kesit, şehrin sembolü olan çayın demlik ile ifade edildiği parkı ve kaldığımız misafirhane görülmekte…

…………………………………………………………………

Hello!

the second part of the trip is going to be about Rize and Samsun in Blacksea region. Rize was one of the best cities on the road we follow through blacksea. We liked it because the city is full of green trees and grass which we are not used to see in our region far east of Turkey. Secondly, it has a different, unusual yet beautiful architecture of mosques. City has a clean air because of trees and beautiful cafes and tea gardens for people who have kids on near the sea. you can enjoy the night with your spouse or friend without worrying about your kids in motion. The guest rooms of the university in Rize were great.  Rooms were modernized, comfy, elegantly decorated. We liked the location of restaurants in the city center. They are all together on the same street, so you can easily choose which restaurant you want to go. In the pictures, from left to right and up to bottom, you see a cafe near the sea, city center, nice park with tea pot since the city is famous with tea and tea became a kind of symbol of city and lastly picture of guest rooms we stayed in Recep Tayyip Erdoğan University in Rize.

SONY DSC

SONY DSC

Yukardaki fotoğrafta, şu an Samsun’da yaşayan Amerika’dan aile dostlarımızın balkonunda yaptığımız iftar için ev sahibemiz ile birlikte hazırladığımız masayı görüyorsunuz. Merak edenler için menümüzde olanlar;

1.menü

  • ezogelin çorbası
  • sebzeli köfteli bireysel güveçler
  • tereyağlı pirinç pilavı
  • yaprak sarma
  • peynirli börek
  • çoban salata
  • ev yapımı erik suyu
  • meyve
  • haşhaşlı tatlı
  • cevizli sarma

2. menü

  • çorba
  • şehriyeli pirinç pilavı
  • fırında baharatlı patates ve tavuk baget
  • börek
  • yoğurt soslu karışık kızartma
  • ev yapımı meyve suyu
  • zeytinyağlı barbunya piyazı (meze)
  • karpuz, üzüm, hurma
  • dondurma

………………………………………………………

The table in the picture above was prepared by our family friend Hatice. We met and became friends in Iowa, US. Since then,  even tough we are living in separate cities in Turkey for the time being,  we still keep in touch.

It was the last days of Ramadan and she set the sweet table in her balcony for iftar dinner. We enjoyed the meal as we were catching up the good times we had back in US. We had those below on the table that day;

1.st Menu:

  • ezogelin soup
  • individual vegetable and meatball casserole
  • rice
  • wrapped wine leaves
  • cheese pastry
  • shepherd salad
  • homemade plum juice
  • fruits
  • poppy seeds dessert with syrup

2.nd menu:

  • lentil soup
  • rice pilaf with vermicelli
  • spicy chicken and potatoes caserolle
  • Turkish pastry with feta cheese
  • kidney bean salad in olive oil
  • fried vegetables with garlic flavored yogurt  sauce
  • fruits( watermelon, grapes, dates)
  • ice cream

SONY DSC

Haticecimin zeytinyağlı barbunya piyazı/ salatasını nasıl yaptığını hızlıca anlatayım. Barbunyayı dağılmayacak şekilde haşladı, suyunu süzdü servis tabağına ilk olarak iki kuru soğanı piyazlık doğrayıp isot, tuz ve zeytinyağ ile karıştırıp yerleştirdi. Haşlanmış barbunyaları soğanlarını üzerine yerleştrdi, yalnız bu kısımda barbunyaları herhangi bir işleme tabi tutup tutmadığını hatılayamadım. Daha sonra sırayla ince kıyılmış yeşil biberler, küp doğranmış domatesler, bol miktarda kıyılmış maydanoz ve en son zeytinyağ, sirke, isot, az kekikden oluşan sosu gezdirip piyazı servise hazır hale getirdi. Sebzeleri birkaç kez serdi yani domates, biber ve maydanozu bir kez değil ikiye bölüp iki defa da bitirdi.

…………………………………………………………..

Let me describe the recipe of kidney bean salad she made quickly. she boiled the beans until soft but not mushy. Beans need to look firm but soft on the inside when you bite and chew. she thinly slice up two onions and rub them with İSOT which is a special red hot paper flakes  from Urfa, Turkey. This is a different hot paper flakes that look a little blackish not red. She added some olive oil, salt and mix them evenly and place that on a platter.  She placed drained kidney beans on top of onion. Then she diced up two large red tomatoes, green peppers and a bunch of parsley finely. She alternately place them twice. She drizzle the sauce she made out of a generous amount of olive oil, isot, vinegar, salt and a little thyme. İt was delicious. I must confess that onion and legumes go great in such Turkish mezes or salads. You should try it!

SONY DSC

Haticenin kendisinin hazırladığı harika kara erik suyu

……………………………………………

delicious plum juice was prepared by my friend Hatice.

SONY DSC

Masamızın iftardan hemen önceki hali, fotoğrafta da görünüyor zaten, hava yeterince kararmış değil mi?

……………………………………….

this was the last version of our iftar table, just before breaking the fast.

SONY DSC

Yukardaki fotoğraflar ise tahmin edeceğiniz üzre Samsun’dan…fayton ve şehir turları, meşhur bandırma vapuru ve sahil…bir sonraki yayında gezimize devam etmek üzere hoşçakalın!

…………………………………………………………

This pictures above were taken in different parts of city of Samsun

see you all in another post about our trip,

take care!