Merhaba, Hayırlı Ramazanlar hepimize,

Bugün Ramazanın 4. günü, Ramazanı idrak etmeyi ve her günümüzü Ramazan kıymetinde geçirmeyi nasip etsin Allah.

Yukarda gördüğünüz masayı dünkü misafirlerim için hazırladım, neler varmış bi gözatalım;

Menü

  • İftariyelikler (fındık, ceviz, hurma, kayısı)
  • Tavuk suyuna nohutlu pirinç çorbası
  • Sebzeli kavurma
  • İç baklalı zeytinyağlı enginar
  • Zeytinyağlı taze fasulye
  • Patatesli börek
  • Etsiz Çiğ köfte
  • Marul salatası
  • Cevizli Güllaç

SONY DSC

SONY DSC

ilk gün, diyetisyenlerin iftar sofralarının normalden farklı olmaması ikazına da uyarak hazırladığım yiyecekler şöyleydi;

  • iftariyelikler
  • domatesli şehriye çorbası
  • etli yeşil fasulye
  • pirinç pilavı
  • salata
  • meyve

Bugünkü yazımızda Ramazan ayında sahurda ve iftarda beslenme şeklimizin nasıl olması gerektiğine biraz değinmek istiyorum. Uzmanların, ısrarla üzerinde durdukları noktalar;

  • Sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesi yönünde. Peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek olan besinler mideyi daha geç terk ettiği için tokluk süresini uzatır.
  • Birtakım bağırsak problemleri yaşamamak için yine sahurda ve iftarda mutlaka lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra yoğurt, ayran ve cacık içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olacağından soframızda bu gıdalara yer ayırmalıyız.
  • Çiğ sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli. Kayısı, erik, hurma gibi bağırsak çalışmasına yardımcı meyveler tüketilebilir. Sahurda tüketilecek birkaç ceviz veya badem-fındık vb. hem e vitamini alımını hem de tokluk hissini arttırır.
  • Sahurda ve iftardan sonra yatana kadar olan sürede mutlaka bol su tüketilmeli
  • İftarda başlangıç olarak çorba en uygun besindir. Çorbanın ardından iftariyelik peynir, zeytin, hurma vb. tüketildikten sonra yemeğe 15-20 dk. bir mola verilmelidir. Yemeklerin ara verilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesi kan şekerinin çok hızlı yükselmesine sebep olur. Ayrıca fazla besin tüketilebileceği için reflü riski de artabilir.
  • Verilen molanın ardından et veya etli sebze yemeği, bulgur pilavı – esmer pirinç pilavı, salata – özellikle kızartılmadan ve kavrulmadan hazırlanmış zeytinyağlı sebze yemeği tüketilebilir.
  • İftarda asitli içecek tüketmek mideye zarar vereceğinden ayran – cacık – az şekerli limonata veya meyve kompostoları tercih edilmelidir.
  • İftardan iki saat sonra meyve ve süt grubu gıdaların tüketimi uygun olmaktadır, meyve tüketiminin hemen ardından yapılacak olan süt grubu besin tüketiminin kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemektedir.
  • Şuruplu tatlılar yerine haftada 1-2 gün ile sınırlı olacak şekilde sütlü tatlı tercih edilmelidir.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Hello to everyone,

Today is the fourth day of Ramadan. İnsa Allah we make dua for everyone in need around the world, pray, recite Quran a lot. May Allah give us all  patience and power for 17-18 hours long and hot days for fasting.

In the first two pictures, you see the food I prepared for my guests last night;

what we have on the table….

  • Chicken chickpeas Rice soup
  • Braised beef with peppers, tomato and onion
  • Rice
  • Artichoke with broad beans in olive oil
  • Green beans in olive oil
  • Cigar shaped pastry filled with potato
  • Çiğ köfte
  • Green salad
  • Nuts and dried fruits
  • Güllaç

In the last photo was the 1st day table setting for ourselves

menu was:

  • tomato noodle soup
  • green beens and beef
  • rice
  • salad
  • fruit

I want to share some advices about the nutrition during the Ramadan the experts mostly point out

  • Try to choose breakfast style foods like cheese, whole wheat bread, egg which consists protein and last longer in your body than other food choices and keep you full during the day, dairy products like milk for suhoor.
  • Eat some nuts and dried fruits like date, hazelnut, walnuts, almond, dry apricots or raisins. They‘ll give you vitamin E and sense of fullness.
  • Add some food with fiber to your diet and consume some yogurt, ayran (yoğurt drink) or cacık (diced cucumber and mint flavoured yoğurt) it is good for your digestive system.
  • Don’t forget to hydrate from after breaking the fasting till going sleep and during suhoor.
  • Start your meal with a nice and warm soup. Then give 10 to 15 minutes break for eating and then you can enjoy your main course which is better prepared with vegetables and prepare any kind of protein source like chicken, fish, beef or lamb, rice or bulgur pilaf or whole wheat pasta and salad.
  • You better not drink soda, instead  choose freshly squeezed fruit juice or ayran (yoğurt drink)
  • Two hours later than iftar, prepare a fruit platter and enjoy
  • Instead of eating heavy dessert with syrup, you can choose milky dessert like homemade pudding or güllaç once or twice a week.