Merhaba,

Resimlerde elimden geldiğince bahar renklerini yansıtmaya çalıştım. Fotoğraflarda görülenler kahvaltı için hazırladığım, Selanik göçmenlerinin kısaca kavurma dediği domates soslu koy biberi kavurması, bir diğeri bol yeşillikle sunulmuş yumurta, son olarak da mor lahana salatası.

Merak edenler için belirteyim hazırlayabileceğiniz en kolay salatalardan biri. Ihtiyaciniz olan malzemeler; mor lahana, domates, maydanoz, zeytinyağ, limon ve  tuz. Limon yerine pekala nar ekşisi de kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken şey; domates miktarının yeterince olması yani cömertçe kullanılması gerekli çünkü tüm lezzeti domates veriyor diyebiliriz. Ben fotoğrafta hazırladığım salata için maydanoz kullanmadım beyler mırın kırın ettiği için, ama temel malzemelerden biri maydanoz.  Yapılışına gelince; mor lahana ve maydanoz incecik kıyılır. Restoranlarda tel tel kıyabilmek için zırhla yapıyorlar bu işi. Limon suyu gezdirilir ve böylece bekletilir. Bu arada domates küçük doğranır ve diğer malzemelerle birlikte salataya eklenir. Karıştırılıp ikram edilir. 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Hi there!

I tried to capture the colors of spring in the pictures as much as I could. One of the pictures is roasted home grown papers with tomato, also called ‘kavurma’ by Thesseloniki immigrants. The other one is the hard boiled eggs served with lots of green. Last but not least, red cabbage salad.

Red cabbage salad is one of the easiest you could try. All you need are red cabbage, tomatoes, olive oil, lemon, and salt. You could replace the salt with pomegranate molasses. One thing to keep in mind is that to use tomato extensively since it is crucial to give the texture. I did not use parsley in the salad presented here despite the fact that is a key ingredient. Boys don’t get along well with the parsley for some reasons.  Red cabbage and parsley are thinly sliced and petite diced tomato added. In restaurants, to obtain the nice slices of red cabbage, a special chef knife is used.  At the end, lemon juice is drizzled on the salad to serve. 

Yazı müjdeleyen bahar güzelliklerinden ikisi, çilek ve enginar… Enginarı çanak halinde temizleyip dörde bölüp zeytinyağda soteledim. Bu haliyle de tüketebilirsiniz ama bu aşamadan sonra herhangi bir yeşil salataya mesela akdeniz yeşillikleriyle hazırlanmış bir salataya eklemek gerçekten  gurme bir salata elde etmenizi sağlayacaktır.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Two of my Spring favourites, strawberries and artichoke, that give the good news about the summer is about to come! I cooked it as braised artichoke after I cleaned and cut the bottom of artichoke into four. You could either consume in that way or you could arrange the arichoke pieces on a gourmet green salad that is prepared with Mediterranean greens. Either way it sounds delicious, doesn’t it?

Kars’ta bile mangal yapar olduk varın siz hesab edin ülkemizin diğer bölgelerinde havaların ne kadar güzel gittiğini….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Even we are making BBQ here in Kars (which is one of the coldest places in Turkey), think about how weather is getting better for the rest of the Country. 

Bu güzel menü ise arkadaşımız Nalan’dan. Hepsi birbirinden enfesti, ellerine sağlık arkadaşım! Resmi büyütmek için üzerine tıklayın!

  • Güney, Güney-doğu usulü taze biber-patlıcan dolma
  • Kıymalı köz biberli gül böreği
  • Çerkez tavuğu
  • Patates salatası
  • Ağlayan kek

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

The last picture was taken at a friend’s house and of course her table. We had

  • Turkish potato salad with greens
  • Chocolate cake with chocolate ganash
  • Stuffed fresh baby green peppers and eggplants (Southern style)
  • Circassian style chicken salad
  • Rose shaped pastry filled with meat and roasted red pepper

Everything was delicious, thanks again my dear friend!