Çay saatimizden kareler görmektesiniz fotolarda. Kendisi de bir Çerkez olan Nalan’dan orjinal çerkez tavuğu ve Türkiyede yaygın olarak hazırlanan tariflerdeki farklılıkları sizlerle paylaşmak üzere dinledim. Edindiğim malumatı çerkez tavuğu tarifini yazdığım alanda bulabilirsiniz. Merak edenler için soframızda olanlar…

 

  • Közlenmiş kırmızı biberli kıymalı gül börekler
  • Peynirli tepsi böreği
  • Kremalı yoğurt tatlısı
  • Çerkez tavuğu
  • Bol yeşillikli patates salatası

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

You see one of our tea gatherings with ladies in pictures. It is Nalan’s table setting. She is a talented Circassian woman. This would be the first Circassian recipe I added to my blog. Perhaps she’ll keep preparing from Circassian cuisine in every gatherings so I ‘ll share with you! Let’s move on what we had that day…

Friend’s table consists of

  • Turkish borek with ground meat and roasted red pepper
  • Turkish feta cheese borek
  • Circassian chicken salad with walnut
  • Potato salad with greens
  • Semolina dessert with cream

Çerkez tavuğu

Nalanın tarifiyle Çerkez tavuğu….genelde nette okuduğum tariflerde ekmek ve sarımsak gibi artı malzemeler ve üzerine ve içine eklenmek üzere hazırlanmış kırmızı yağ yani kırmızı toz biberli yağ olduğunu sordum. Orjinal tarifte, kendileri ellerinde, salataya katılmak üzere makarnayı andıran bir çeşit hamur hazırlıyorlar ve bunu haşlayarak salataya ekliyorlarmış. Ekmeğin belki bunun yerini tutması için ekleniyor olabileceğini belirtti. Ama Çerkezler dışındakilerin damak tadına uymayacağı endişesi ile bu hamuru eklemediğini anlattı. Kırmızı yağa gelince, orjinal tarifte varmış bu nedenle siz salatanıza kırmızı toz biberli yağ hazırlayıp yarısını içine kalan yarısını da üzerine gezdirebilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 tavuk göğsü, haşlanıp didiklenmiş
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 yk mayonez
  • 1/2 kase kadar doğranmış kornişon turşu
  • 1 avuç dolusu kadar dövülmüş ceviz
  • 3-4 yk ceviz yağı veya sıvıyağ
  • 1/2 demet dere otu, kıyılmış
  • tuz
  • karabiber

hazırlanışı

Didiklenmiş tavuk, yoğurt , tuz, karabiber, mayonez, ve ceviz yağı karıştırma kabına alınır. Karıştırılıp diğer malzemeler hazırlanırken böylece bir süre bekletilir.

Dövülmüş ceviz, kıyılmış dere otu ve incecik doğranmış kornişon turşu da eklenerek salata tamamlanır. Servis tabağına alnıp dereotu ve cevizle süslenebilir yahut üzerine kırmızı toz biberli yağ gezdirilir.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Our host herself was a Circassian, so she knows details about the salad made around Turkey. I asked her that the salad I know is a little different than she prepared that day. For instance, there is always a few slices of bread (ground in food prossesor) and minced garlic inside the salad.

The other difference was red oil (means oil and paprika mixture). Normally oil and paprika are heated and some is added inside the salad and rest is drizzled on the salad as garnish.

She says that they normally prepare a kind of tiny dough pieces like gnocchi in original recipe of Circassian chicken salad. They cook them by boiling then drain and add to the salad. Since she thought that everybody might not like it so she omitted the dough part and prepared the salad without dumplings. She thinks that adding bread crumbs might be for substitution for that dough part.

Drizzling red oil inside and on top of salad is a part of original recipe so you could prepare and add some oil/ paprika mixture to your salad. 

Circassian chicken salad with walnut

  • 2 boneless chicken breasts, shredded
  • 1 cup finely chopped walnuts
  • 1/4 cup fresh dill, finely chopped
  • 1 cup plain yogurt
  • 2-3 tbsp mayo
  • 1/3 cup diced dill pickles
  • 3 tbsp. walnut oil or olive oil
  • 1 tsp. salt
  • 1/2 tsp. pepper

Directions

In a medium mixing bowl combine, cooked and shredded chicken breasts, yogurt, mayo, salt, black pepper, walnut oil and set aside.

Stir chopped walnut, diced dill pickles, and resh dill in and mix until combined. Serve chilled or at room temperature.


Sofranın vazgeçilmeziydi bu nefis börekler…Eline sağlık Nalancım!

Kırmızı Köz Biberli Kıymalı Gül Börek

Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 400 gr kıyma
  • 2-3 adet kırmızı közlenmiş biber
  • 1 iri kuru soğan
  • tuz
  • karabiber
  • pul biber
  • sıvı yağ

sıvı harcı

  • 1 sb süt
  • 1/2 sb sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı

hazırlanışı

İç harcı hazırlamak için sıvıyağda kuru soğan, kıyma ve jülyen doğranmış kırmızı köz biberler sırayla kavrulur. Baharatlar eklenip tatlandırılır. Ocağın altı kapatılır ve ılıması beklenir.

Sıvı harç malzemelerinden süt ve sıvı yağ bir kasede çırpılır. Her bir yufka 4 e bölünerek sıvı harç fırça yardımıyla sırayla yüzeylerine sürülür. Yufkanın geniş tarafına hazırladığımız kıyma harcından 1 Çorba k dolusu yayarak sarılır. gül şekli verilir uç kısmı alta gelecek şekilde altına kıvrılır.

Hafif yağlanmış tepsiye sıralanır. Kalan sütlü sıvı harca yumurta sarısı eklenerek çırpılır ve böreklerin üzerlerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirilir.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

I think this pastry was indispensible piece of tea table. Everybody loved and ate a few. So highly recommended! must try!

Ground Meat and Roasted Red Pepper Filled Turkish Rose Shaped Pastry/Börek

Ingredients

  • 5 turkish pastry sheets/ Yufka

filling

  •  400 gr ground beef
  • 1 medium onion, finely chopped
  • 2-3 roasted red peppers, peeled
  • 3-4 tbsp cooking oil
  • salt
  • pepper
  • crushed red pepper

liquid mixture

  •  1 cup milk
  • 1/2 cup oil (canola, oilve or sunflower oil)
  • 1 egg yolk

Directions

For preparing ground meat filling, in a medium sauce pan, saute chopped onion in (approx 4-5 tbsp) oil until lightly browned. Add ground meat (beef or lamb whatever you want to use). Saute until all liquid evaporated. Add julienned slices roasted red peppers and spices to taste and turn the heat off. Let cool down a little. Set aside.

for liquid mixture, blend egg yolk, milk and oil together and set aside.

for assemly you can click on here.

Bon Apetit!