yeni tarifler ve fotoğraflarla merhaba,

Ames/IOWA da yaşarken hem tepside hazırlanan cevizli kadayıfı hem de Kadayıf dolmasını denemiştim ama TR ye döneli firsat olmadığından mıdır yoksa daha pratik tatlılara mı yöneldim veya şuruplu tatlılarla aramın nahoş olmasından mıdır bilemiyorum ilk kez tekrar kadayıf çeşitlerini denemek üzere yemeğe gelecek olan arkadaşlarımızı da bahane ederek kadayıf aldım. Tabi ilk hazırladığım cevizli tel kadayıf oldu. Diğer yarısını da Erzurum kadayıf dolması hazırlamak için ayırdım.

İlk denememin üzerinden yıllar geçmesine rağmen oldukça güzel oldu. Kadayıfı tepside hazırlıyorsak dikkat etmemiz gereken hususlardan biri kadayıfın iyice basılabilmesi böylece istediğimiz incelikte ve tel tel kabarmayan kadayıf elde ediyoruz. Diğer hususları, yapım aşamaları ve fotoğraflarını tarifi verdiğim kısımda bulabilirsiniz.

yeni evli arkadaşlarımıza hazırladığım sofrada olanlar

  • Adana mutfağına ait yüzük çorbası (mantı ile hazırlanan)
  • Fırında köfteli patates
  • şehriyeli pirinç pilavı
  • zeytinyağlı pazı sarma
  • zeytinyağlı taze yaprak sarması
  • pırasalı börek
  • peynirli gül böreği
  • salata
  • turşu
  • cevizli kadayıf

Cevizli Tel Kadayıf

malzemeler

  • 500 gr kadayıf
  • 125 gr tereyağ
  • 2 sb iri dövülmüş ceviz

şurubu

  • 4 sb şeker
  • 3 sb su
  • 1-2 yk limon suyu

hazırlanışı

Tel kadayıfı bıçakla kıyın. Eritilmiş tereyağın yarısı ile kadayıfın yarısını harmanlayın. İyice karışmasına dikkat edin. yarısını tepsiye yayıp iyice bastırın. Kırılmış cevizi eşit şekilde dağıtın. Kalan kadayıfı da tereyağ ile harmanlayıp karıştırın. Onu da cevizlerin üzerine sıkıştırarak bastırın. 180 C derecede nar gibi kızarana dek pişirin. Kızaran kadayıfı el yakmayacak ısıya gelene dek soğutun.

Bu arada şurubunu hazırlayıp ılıtın. Ben bu aşamayı kadayıf fırında iken yapıyorum ikisi eşit ılıklığa geliyor daha sonra. Şerbeti kaynamaya başlayınca limon suyu ekleyip ekstra 5 dk daha kaynatın ve ılımaya bırakın. Kadayıfın üzerine gezdirin. Dinlenmeye bırakın. Dilimleyip üzerini cevizle süsleyerek ikram edin.

  • 500 gr kadayıf çin kullanacağınız tepsi veya kap, Türkiye’deki dikdörtgen borcam genişliğinde olmalı. Daha büyük bir tepsi kullanıldığında kadayıf miktarı cevizlerin üzerini tamamen kapamaya yetmediği için cevizler kadayıf kızarana dek kolayca yanabiliyor.
  • basma işlemi yukarda da belirttiğim gibi oldukça önemli. Saçak saçak bir kadayıf istemiyorsanız mümkün olduğunca basmalısınız. Ben bu işlemi birbirinin içine girebilen büyüklü küçüklü borcamın altını kullanarak yapıyorum. Çok efor sarfetmeden kolayca sıkılaştırıyor.
  • Tatlının ve şurubun sıcaklıklarına dikkat. İkisinden herhangi biri kaynar durumda olunca kadayıf hamurlaşabiliyor.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

When we were in Ames/IOWA, I had tried both walnut kadaifi in tray and walnut wrapped or stuffed version. But I haven’t tried it since we’ve moved back to our country. A few days ago, I was going to invite our new married couple friends for dinner and I thought it would be better that I bake kadaifi for them and of course for boys at home…I bought 1 kg (almost 2 pounds) fresh kadaifi from a store and I decided to use half for walnut kadaifi in tray and rest for the stuffed kadaifi.

now, I am trying to find a reason to prepare stuffed kadaifi...

Walnut Kadaifi

ingredients

  • 1 pound (500g) defrosted kadaifi
  • 125 gr melted butter
  • 1 and 1/2 cups coarsley chopped walnut

for syrup

  • 4 cups sugar (cup 200 ml)
  • 3 cups water (cup 200 ml)
  • 2 tbsp lemon juice

direction

1. Chop whole kadaifi as half inch long.

2.  In a large bowl, place kataifi with butter, mix with hands evenly. Lightly butter a 11″ x 7″ x 2″ rectangular pan. Place half of pastry in the bottom. Press with palms to make flat. Add walnut filling, pressing down with hands, add remaining of pastry. Bake in a 350 F over for 45 minutes or until golden brown.

3.  Meanwhile, in a medium sauce pan, prepare syrup by stirring water, sugar until sugar dissolves. After it comes to boil, add lemon juice and let boil for additional 5 minutes. Turn the heat off and let cool to lukewarm.

4.  After getting the kadaifi out of the oven, let it cool a little at least for 5 minutes and pour syrup on evenly. Slice it up into medium or small squares and decorate with walnuts on top.

Bon apetit!

 We had those below on dinnner table that night.

  • Turkish ravioli soup (mantı soup)
  • meatball potato casserole
  • rice pilaf
  • leek borek (Turkish pastry)
  • rose shaped feta cheese borek (pastry)
  • wraped wine leaves in olive oil
  • wraped chard in olive oil
  • green salad
  • pickles
  • homemade kadaifi with walnut