Domates çorbasına kırmızı közlenmiş biber eklemek tamamen bana ait bir fikir, tarifin orjinalinde yoktu. Bu nedenle opsiyonel, kullanmak istemeyenler pek tabi çıkarabilirler. Belki yazın hazırlıyorsak gerek olmayacaktır ama malum kış domateslerinde renk namına bir şey olmuyor. Süt ve krema da eklenince ortaya tamamen pembe bir renk çıkıyor. Çorbaya kırmızı rengi, köz kırmızı biberle yahut salça kullanarak verebiliriz. 

Not: Kruton ekmek hazırlamak için ekmeği küçük küpler halinde doğrayıp zeytinyağ ve tuz ( baharatlı istenirse kuru fesleğen de eklenebilir) ile harmanlayıp tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde yayılır kızarıncaya dek fırınlanır. Bu aşamada ekmeklerin yanmamasına dikkat etmek gerek çünkü çok kısa sürede kararıyorlar.

Tarif Oktay ustaya ait.

malzemeler

  • 6 adet domates
  • 2 adet kırmızı köz biber
  • 1 fincan süt
  • 1 fincan çiğ krema
  • 2 y.k tereyağ
  • 1 y.k un
  • tuz
  • karabiber
  • su veya tavuk suyu

üzeri için

  • kruton ekmek küpleri
  • kaşar rendesi
  • kıyılmış fesleğen

hazırlanışı

Tereyağ ve un kavrulur. Kabuğu soyularak rendelenmiş domatesler ve közlenip kabuğu soyulmuş biber doğranarak eklenir. Süt ve krema da ilave edilir. Bu şekilde pişirilir. Karışım blenderdan geçirilir. Gerekiyorsa yeterince su veya tavuk suyu eklenerek kıvamı ayarlanır. Tuz, karabiber eklenir. Kaselere paylaştırılır. Kızarmış ekmek küpleri ve kaşar rendesi ile süslenir.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Creamy tomato soup

Ingredients

  • 1 (15-ounce) containers, vegetable stock/broth
  • 6 medium ripe tomatoes, peeled and grated
  • 2 roasted red peppers, drained and chopped
  • 1/3 cup heavy cream
  • 1/3 cup milk
  • 1 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp butter
  • Coarse salt and black pepper
  • a few leaves fresh basil, cut into chiffonade, for garnish
  • Soup toppers, for garnish, recipe follows

Directions

Melt the butter in a medium saucepan over moderate  heat and add flour. Whisk constantly until butter  melted and  flour combined completely. Add tomatoes and stock. When soup bubbles, stir in milk and heavy cream and reduce heat to low. Season with a little salt and pepper and simmer gently 5-10 minutes, stirring occasionally. With an immersion blender, puree soup. Serve bowls of soup with basil chiffonade and floating soup toppers.

Soup toppers:

  • 4 slices crusty bread, cut in cubes
  • extra virgin olive oil
  • Freshly ground black pepper
  • dried basil, optional
  • 1 cup shredded cheese to compliment your soup: provolone, Asiago, cheddar, Gruyere, Swiss, etc.

Arrange bread cubes on cookie or baking sheet. Drizzle with extra-virgin oil and top with a grind of black pepper and dried basil. Place under hot broiler until toppers are golden brown in color.