Güneyden selamlar, 

Biliyorum son postumu yayınlayalı bir aydan fazla oldu. O günden bu yana bir menfez bulup ta yazmak imkansız hale geldi…

Zaman buralarda nispeten hızlı akıyor nedense…Bilirsiniz zaman bazen dona kalır geçmek bilmez. Gün içinde onlarca defa hayıflanırsınız hala aynı gün olduğu için. Bazen de böyle uçup gidiverir siz farkına varmadan…

Yukardaki resimlerden bahsedelim biraz…Fıstıklı baklava,  Maraş dondurması ve Maraş Çöreği (altta) …Blogumda Maraş mutfağına dair yazmış olacağım ilk üç yiyecek. Merak edenler için belirteyim hepsinin de kaynağı bir…

Bir ayı aşkın süredir Adanadayız…daha ne kadar buralarda oluruz Allah bilir…

Hak şerleri hayr eyler

Zannetme ki gayr eyler

Ârif anı seyreyler

Mevlâ görelim neyler

Neylerse güzel eyler

…………………………………………

Hello to you all from my hometown, Adana!

After a short while, here I am again with some local tastes and significant foods.  In this post, we’ll take a glance at the ice cream made in Turkey.

Dondurma is the name given to ice cream in Turkey. Dondurma typically includes the ingredients milk, sugar, salep, and mastic, and may originate from Kahramanmaraş province of Turkey. 

The Kahramanmaraş region is known for maraş dondurması (ice cream). Maras ice cream is a creamy, smooth Turkish ice cream with an elastic texture and a variety which contains distinctly more salep than usual; tough and sticky, it is served with a knife and a fork. You need to chew it; it melts as you chew

Two qualities distinguish Maraş ice cream: texture and resistance to melting. 

Maras Ice Cream is made from milk, sugar and powder from the tubers of wild orchids. These oval tubers grow in pairs. The best ones dry to the color of alabaster, indicating a high mucilage content. The tubers are dried, then ground into a called “salep” which is used in the ice cream for the unique taste and the thickening agents. The milk used for ice cream could be goat’s, sheep’s or cow’s.

After the mixing is done in gelato machines, the mixture is then pounded with metal rods or wooden paddles for minutes to develop its elasticity. It becomes so stiff it could be hung from a hook.

It is made in different flavours such as vanilla, pistachio, etc.

In the picture above, you see the most famous ice cream in our country next to magnificent pistachio baklava slices from Maraş. 


Yukarda resimde görülen tuzlu, susamlı kurabiyeler ise yine Kahramanmaraşa ait meşhur Maraş Çörekleri…

………………………………………..

This crunchy, sesame, and savory cookies seen in the picture above is again made in Kahramanmaraş and called “Maraş Çöreği”. 

 

Anne mutfağında pişenlerden birkaç kare….Girit kabağı dolması, kaşarlı börek, bol yeşillikli patates salatası…

……………………………………………..

A few shots from mom’s kitchen…potato salad with greens, tiny Cretan zucchinis to stuff….Turkish (pastry) borek with mozzarella cheese…

  

güzel bi bahçe

……………………………

a beautiful garden

 

Adana’da günebakan tarlaları….

……………………………..

yellow sunflower fields in Adana, Southern Turkey….