zeytinli rulo çörek

 

İç harcı için az tuzlu siyah zeytin dilimleri, zeytin ezmesi veya peynirli harçtan herhangi biri kullanılabilir. Benim tattığım hali ‘Van otlu’ peyniri ile hazırlanmıştı ve çok yakışmıştı. Ben ise bir kısmına siyah zeytin, diğer kısmına da geleneksel maydanozlu beyaz peynir harcı kullandım. Ikisi de şahane oldu, kıyır kıyır bir lezzet…tavsiye ederim.  


Malzemeler

  • 125 gr tereyağ
  • 1/2 sb yoğurt
  • 1/3 sb sıvıyağ
  • 1 yumurta akı
  • 1/2 tk tuz
  • 1 tk kabartma tozu
  • aldığı kadar un

içine

  • 1 kase doğranmış siyah zeytin

üzerine

  • yumurta sarısı
  • susam
  • çörekotu

yapılışı

Hamur yoğrulup 10 dk dinlendirilir. 2 bezeye ayrılır. Her biri unlanmış tezgahta incecik açılır. Açılan daireler pizza dilimleri şeklinde 8 eşit parçaya ayrılır. Dilimlerin geniş taraflarına zeytin yerleştirilir elmalı pasta gibi dar ucuna doğru sarılır. Yumurta sarısı sürülüp susam ve çörekotu yada tercihe göre herhangi bir tanesi serpilir. Önceden ısıtılmış 180 C fırında kızarıncaya dek pişirilir.

……………………………………………………………………………………………….

Olive filled butterhorn rolls

It is good to use soft Turkish style black olives for this recipe, if you have on hand. If you don’t, you could go with black olive paste or feta cheese. I used both black olive slices for some and traditional feta cheese & parsley filling for the rest.

 You are flexible to use poppy seeds, nigella seeds or sesame on top.

Ingredients

  • 125 g soft butter
  • 1/2 cup yogurt
  • 1/4 cup oil
  • 1 egg, yolk and white separated
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • all-purpose flour (approx 3-3.5 cups)

for filling

  • 1 cup sliced black olive

for top

  • 1 egg yolk
  • sesame seed
  • nigella seed

Directions

To make dough shell, in a large mixing bowl, combine soft butter, egg white, salt, yogurt, and oil. In another medium bowl, sift flour and baking powder together. Gradually Add flour mixture to the butter mixture until you’ll have a nice and soft dough. Let the dough sit for about 10 minutes.

Divide the dough into 2 equal balls. Roll each half into a circle 1/5 -inch thick. Cut with a sharp knife into 8 pieces like pizza slices. Take one slice and put 1 tsp filling on the wide side and roll till the pointy end. Brush top with egg yolk and sprinkle some sesame seeds. Place butterhorn roll on a parchment paper placed (or on a lightly greased) cookie sheet. After finished all pieces, pop it in 350 F preheated oven for 20-25 minutes or so.

Take them out of the oven. Serve warm.