Çatlak kurabiye

Fotoğraf Amerika’dan arkadaşım Fatma’ya, orjinal tarif ise sevgili Pinar a ait.

Arkadaşımın tecrübesine göre 10 numara bir kurabiyeymiş. Dikkat edilecek husus fırından çıkardığınızda kurabiyelerin yumuşak olacağı ama soğudukça sertleşecekleri gerçeği. Bu nedenle gereken süreden fazla pişirmeyeye özen gösterilmeli. Kurabiyeler pişerken yayılacağı için özellikle aralıklı dizmekte fayda var.

Malzemeler

• 1 yumurta
• 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
• 1 çay bardağı toz şeker
• 1 paket vanilya
• 1/2 paket kabartma tozu
• 25 gr kakao
• 1.5 çay bardağı un
• 1.5 yemek kaşığı süt

Üzeri için: pudra şekeri

Hazırlanışı

Şeker ve yumurta mikserle çırpılır. Oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağı ilave edilip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao karışımın içerisine birlikte elenir. Süt de ilave edilip bir kaşık yardımıyla karıştırılır.

Hazırlanan hamur 10 – 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir. Küçük parçalar koparıp yuvarlanır. Pudra şekerine bulanır ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye 2-3cm aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 9–10 dakika pişirilir.

……………………………………………………………………………………

The picture belongs to a friend of mine from Athens, Georgia/US. Original recipe is from Pinar

My friend said that the cookies would be soft and cracked and get hardened as they sit. But she said it is guarantee that they won’t be sitting around for so long.

Here is the recipe for the cracked cookies: (makes about 15 cookies).

Ingredients

  • 90 gr. granulated sugar
  • 1 egg
  • 1 tablespoon butter (in room temperature)
  • 1 teaspoon vanilla extract or a package of vanilla sugar
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 25 gr. cocoa powder
  • 100 gr. flour
  • 1 and 1/2 tablespoons milk

Directions

Whisk egg and sugar for about 5 minutes. Add the soft butter and whisk again. Add the dry ingredients to one bowl and sift them into the egg/sugar mixture. Add the vanilla extract if using and the milk. Mix with a spoon or a spatula well and put it in the fridge for about 10-15 minutes.

Meanwhile, heat the oven to 330 Fahrenheit degrees.

Take a tablespoonful from the mix and make a round cookie and drop it into powdered sugar. Coat the cookie all through and place on a cookie sheet. Press your thumb slightly on each cookie. Place the cookies about 1 1/2 inches apart. Bake for 9-10 minutes.