I was born and raised in a city placed at the coast of Mediterranean Sea. The city is like California for US. It is indeed very rich in terms of cultivation and seafood. You could always find best veggies and fruits year around. If you are craving for fish, you could reach fresh seafood as well.

Maybe that’s why mom used to cook fish often and in every possible way…fried, baked, steamed,…it would be at least once a week. But most of the time it would be more than once. I used to eat fish reluctant. I even remember that I cry for not eating it when I was in high school. But now I love fish and I am the one who is trying to make kids get used to eat fish.  Thank God! they like it.

What I am trying to say is: do not stop cooking vegetables or seafood kids don’t like. Even if you have only one person to eat what you cook, keep making it. Rest of the family will soon or later get accustomed to hear the name of the food, smell it and eventually taste it.

PS: You could substitute corn meal with all purpose flour. 


Ingredients

  • 2 lbs horse mackerel
  • 1/2 cup corn meal
  • 1 tsp salt
  • 1/2 tsp pepper
  • 1/3 tsp cumin powder
  • 1/2 cup canola oil

Directions

Cut the heads off the fishes and clean inside. Wash with cold water and let drain for a while.

Place them in a bowl. Sprinkle salt and pepper. Toss to coat. Pour the oil in to a large skillet and heat it up over high medium heat. Place corn meal in a shallow plate and dip the horse mackerel by holding from tail. To remove excess flour, shake the fish off.

Fry until lightly golden fried color approximately 4-5 minutes turning halfway through..when they are done, get them on a paper towel placed platter to absorb the excess oil.

Serve warm with shepherd salad, arugula,radish ,onion rings , lemon slices.

…………………………………………………………………………………………

Malumunuz, Akdenizli biri olarak artı muhterem pederimin akut balık tutma hobisinin tavan yaptığı zamanın çocukluğuma tekabül etmesiyle hemen her çeşit balık ile o dönemde tanış olmuştuk. Garip ama balık dışında da deniz ürünlerinden farklı bir çeşit tüketilmezdi. Tabi sonradan öğrendik mezhep meselelerini…hala da tam anlamış değilim ya neyse…O dönemde, haftada en az bir kez ve genellikle birden fazla kez evde balık pişerdi. Izgarası, tavası, buğulaması…

Ben liseye gidiyorum…Okul dönüşünde bilirsiniz karın aç olunca zihnin meşgul olduğu tek soru annenizin akşam için ne pişirmiş olacağı sorusudur. Eve gelipte umduğunuzu bulamadığınızda yaşadığınız hayal kırıklığıda fena olur. O gün benim kızarmış balık kokuları alarak merdivenleri tırmanırkenki tepkim önce kapris şeklinde başlayıp daha sonra gözyaşına dönüşmüştü. Evet evet yanlış okumadınız evde balık piştiği için ağlamıştım.

Bir zamanlar evde pişirilmemesi için ağladığım balığı gün gelip kendi çocuklarımın yemesi ve alışması için çaba sarfedeceğim hiç aklıma gelmezdi.

Bu olayı  zihnimde şöyle yorumluyorum; evde sizinle birlikte tek bir kişi de yese, yemedikleri her ne olursa olsun, sebze, balık yada et yemekleri….o yemeği pişirmeyi ertelemeyin. Yemeğin kokusunun, görüntüsünün çocukların zihinlerinde yer etmesi, ilerde yemeği tatma konusunda daha cesaretli olmalarına yardımcı olabilir. Tabi bu benim düşüncem….siz ne dersiniz?

Bu muhabbetler resimdeki çıtır istavrit tava yenirken ailemle balık sofrasında tekrar yukarda bahsi geçen olayın hatırlanıp tebessümle yad edilmesinden kalbe gelenlerdi….şimdi tarifimizle başbaşa bırakayım sizi…İyi haftalar efendim!

Malzemeler


  • 1 kg istavrit
  • tuz, karabiber, kimyon
  • yarım bardak mısır unu
  • yarım bardak sıvı yağ

Yapılışı

İstavritler ayıklanıp iyice sudan geçirilir, kurulanır. Tuz ve karabiberle harmanlanır.  Mısır ununa bulanıp yağlı kağıdın üzerine dizilir. Sıvıyağ bir tavada kızdırılır. İstavritler kuyruklarından tutularak tavaya yerleştirilir. Altın sarısı oluncaya kadar kızartılır.