In Turkish cuisine, quince is consumed in several different ways as quince jam,  compote, marmalade. Somehow, you could even add in cakes or pastries after sliced and dried...

Making quince dessert is just another way of using this fruit. Quince really has a unique fragrance. When you cook with sugar and cloves or cinnamon, it smells heavenly. When you serve with ice cream, it tastes divinely…..means strongly suggested!

If you want to have a natural and light dessert, adjust the amount of sugar as you wish and if you don’t mind about the color, skip the food coloring part so you’ll have a nice, healthy, soft and scrumptious dessert. It depends on how you want to prepare the quince. You can cook on the stove or bake in the oven.

Note…next quince recipe would be quince jam.

Bon Apetit!

Quince Dessert (6 servings)

Ingredients

  • 3 medium quinces
  • a dash red food coloring
  • 12 Tbs sugar
  • 1 and 1/2 cups water
  • 4-5  whole cloves
  • 6 tbsp Clotted cream or 6 scoops vanilla ice-cream
Directions
  1. Wash and cut the quinces lengthwise in half .  Pare and core.  Some reserve seeds and peels and use for natural food coloring.
  2. Arrange the quince halves, hollow side facing up in a saucepan, next to each other, in one layer. Fill the seed holes with 2 Tbs sugar.
  3. In a medium bowl, whisk  food coloring and water. Drizzle over quince halves. Put a lid on to the saucepan. Cook on medium-high heat till it comes to the boil.
  4. Using low heat, cook the dessert until the water becomes a thick syrup; about an hour.
  5. you could serve either warm, using some of the syrup as a topping or chill a few hours and serve with a mound of clotted cream, ice cream or whipping cream and pistachios on top.


……………………………………………………………………………………

Ayva bir kış meyvesidir. Kışa uygun olarak ta soğuk algınlıklara şifa olarak C vitamini yüklü donatılmıştır. En sağlıklı şekli tabiki taze halde meyve olarak tüketmektir. Ama mutfağımızın zenginliğinden olsa gerek neredeyse bürünmediği rol kalmaz. Reçel olur, Pay dolgusu olur, tatlı olur, dilimlenerek kurutulur sağlıklı bir atıştırmalık olur veya komposto olur. Hasılı farklı şekillerde karşımıza çıkar. Bugün sizle paylaşacağım tarif belki de ayva denince akla gelen ilk halidir.

Uzun zamandır denemek istediğim ayva tatlısını mevsimi geçmeden denemek kısmet oldu….Ayva tatlısı; elmasiye, muhallebili elma tatlısı, kabak tatlısı, gibi meyveli, hafif tatlı severler için güzel bir alternatif olabilir.

Not: Kırmızı gıda boyası konusuna dikkat edilmeli… çok az miktar dahi yeterli oluyor. Gıda boyası kullanmadan da pekala hazırlayabilirsiniz. Birçokları çekirdekleri ve kabuğu eklenince güzel bir renk elde edildiğini söylüyor, (her nekadar ben denemelerimde bu özelliği göremesem de)….siz de kendinize hazırlıyorsanız önce kabuklarını ve çekirdeklerini kullanarak, misafirinize yapacaksanız çok az da olsa kırmızı boya kullanarak hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 3 orta boy ayva
  • 12 yk şeker
  • 4-5 adet bütün karanfil
  • 1/3 çay k. gıda boyası
  • 1 + 1/2 cup su (250 ml lik)

Yapılışı

Ayvalar yıkanıp kabukları soyulur. Ortadan ikiye bölüp çekirdekleri temizlenir. Ilk soyulan ayvalar kararmaması için limonlu suda bekletilir.

Yayvan bir tencereye ayvaların çukur kısımları üste gelecek şekilde yerleştirilir. Her bir ayvanın üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker serpilir. 4-5 adet karanfil ve  su ilave edilir.

Tencerenin kapağı kapatılır önce hararetli sonra kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişip ılıdıktan sonra dolapta soğutulur. Servisten önce kaymak ve fıstık ile süslenip servis edilir.