Recently I am really interested in trying different kinds of soup. I don’t know why. Maybe it is because of cold winter or having a kid who can’t eat well since he has sore throat. But it wasn’t so much appealing to my dear family members since one of them is not very fond of mushrooms and the other one refuses to consume dairy products like butter, milk, yogurt…Even my little son whom I am proud of  his appetite for eating is being picky. I used to think that he takes after me in terms of appetite.


So I cooked two different soup each day of the weekend and had to finish all by myself. No problem for me, I love all kinds of soup. Mushroom soup was one of them. I really liked the taste n I think it ‘ll be pleasing for your guests unless they are picky like my family:))


In later days, I’ll be trying creamy tomato soup and creamy chicken soup to share the recipe with you…

Ingredients

  • 1 lb button mushrooms
  • 2 tbsp butter
  • 3 tbsp flour
  • 1 cup milk
  • 3 cups water
  • 1/2 cup cream (optional)
  • salt
  • pepper

for top

  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tsp paprika

Directions

Wash and drain mushrooms well. Peel and slice them up. Set aside. In a medium pot, melt the butter and add flour. Stir frequently for 2-3 minutes.  Gradually add milk, water, and cream. Stir constantly.  Add mushrooms, salt, and pepper. Simmer that in medium high heat until get soup consistency.  When becomes consistent divide into bowls and drizzle hot oil paprika mixture on top. Serve hot

………………………………….
Son günlerde çorba çeşitlerine sardırdım. Nedenini bilemiyorum belki karlı soğuk havalar, belki olması gerekenden büyük bademciklerle 10 günde bir rahatsızlanıp iştahsız etrafimda mızırdayan ufaklıktır beni bu arayışa iten… anneler bilir acaba yeme ihtimali olurmu ki diye bütün gününüz mutfakta da geçse birkaç lokma alması tüm yorgunluğunuzu geçiriverir.


iki çesit çorbadan başka çeşit tüketilmiyor desem bu evde…tavuklu şehriye çorbası ve mercimek çorba…onlarca çeşit varken neden artık yaparken bile zevk almadığım şeyler dışında yeni çorba tarifleri deneyemiyorum diye kremalı çorbalardan bir kaçını haftasonu denemeye karar verdim. Sonuç mu? sonuç benim için harika… çorbalar misafirlik ama bizim ev ahalisi seçici olunca iki gün boyunca çorba oldu öğünlerim…iki ceşidi şimdiden eledik kremalı mantar, kremalı tavuk çorbaları…sırada sebze çorbaları ve kremalı domates çorbası var… umarım bu kez başarırım iki çeşitle sınırlı çorba listemize bir yenisini eklemeyi ha ne dersiniz?


krema opsiyonel olabilir. Ben kremasız pişirdim lezzetinin yerinde olduğunu söyleyebilirim. Tereyağ ve süt yeterince etkili oluyor tadında.

Malzemeler

  • 400 gr kultur mantari
  • 3 yk un
  • 4 sb su
  • 1 sb sut
  • 1 fincan krema
  • 2 yk tereyag
  • tuz
  • karabiber

üzerine

  • 2 yk siviyag
  • tozbiber

Yapılışı

Tereyağ ve un hafif kavrulur. Azar azar süt, krema ve su eklenerek çırpma teliyle hızlıca karıştırılır. Kabukları soyulup ince dilimlenmiş mantarlar eklenir. Mantarlar yumuşayana ve çorba kıvamını bulana dek kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Tuz ve karabiber eklenip ocağın altı kapatılır. Kaselere paylaştırınca üzerlerine toz biberli kızgın yağ gezdirilir.