There wasn’t any Asian food in my blog so I decided to add some recipes. I’ll try with vegetables and soy sauce next time. I wish I could have taken pictures and the recipes of foods my Korean neighbour Sang He prepared and bring us to taste then, when we were in Athens, Georgia. As far as I remember one of them which by the way was my favourite, it was made of sweet potato noodles with julienne sliced vegetables, soy sauce, cooked eggs, sesame seeds, and roasted peanuts. It was delicious!

I found out the name of the dish thanks to information below:

“Chapchae” is one of the most popular noodle dishes in Korea, and also seems to be the one that Westerners like best. The foundation of the dish is the mixture of the noodles, soy sauce, garlic, and sesame oil. Because mung bean or sweet potato noodles both absorb tons of flavor, you can mix and match the vegetables or meat to your liking. You can also use broccoli, red peppers, shiitake mushrooms, bulgogi, and onion.

Now let’s keep on with the recipe of Asian style chicken…
Ingredients
  • 2 lbs boneless skinless chicken breast
  • 3 tbsp soy sauce
  • 3 tbsp corn starch
  • 3 tbsp vinegar
  • 1tsp baking powder
  • salt
  • paprika
  • thyme
  • 1/3 cup olive oil
Directions
Cut the chicken breast into small cubes. Wash and let drain in a colander for a while. In a large mixing bowl, combine rest of the ingredients (except olive oil) and add chicken stew and stir evenly. Cover with a plastic wrap and keep that in the fridge for at least 3 hours.
Oil the non stick pan with 1/3 cup olive oil and heat it up until sizzling. Add chicken and cook by stirring once in a while for 15minutes. Turn the heat off. Place chicken onto the platter and decorate with salad greens.
…………………………………..
Asya mutfağından hiç tarifin olmadığını farkettim bloğumda. Nasıl olurdu? Halbuki Amerika’dayken komşu ve arkadaş grubumuz içinden hiç eksik olmamışlardı! Çeşitli yemeklerini tatma imkanı bulmuştuk bu sayede…Mesela Kore’den, patates nişastasından elde edilmiş noodle ile soya sosuyla   pişirilmiş julyen sebzeler, susam, yer fıstığı ile hazırlanmış spagettiden tutun da Çin’den mantarlı Wonton, Lahana harçlı Çin böreğine kadar vejeteryan olan hemen herşeyi tatmıştık. Tabiki Türk Mutfağı gibi olamaz bizim için ama her mutfaktan yiyecek birşeyler de bulmak lazım bazı ortamlarda…

Gelecek soya soslu yemek çalışmamız jülyen sebzelerle olacak!

Not: Soya sosu tuzlu olduğundan tuz ayarında temkinli olmakta fayda var.
Tarif  Portakal Ağacı’ndan

Malzemeler
  • 1 kg kuşbaşı tavuk
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket kabartma tozu
  • pul biber
  • kekik
  • tuz
Hazırlanışı
  1. Tüm malzeme harmanlanarak tavukla karıştırılır. Karışım en az 3 saat bekletilir.
  2. Yarım çay bardağı sıvı yağ teflon tavaya alınır. Tavuk tavaya koyulup arada karıştırılmak suretiyle 15 dakika pişirilir.

Filed under: Ana yemeklerDiyet YemekleriDünya Mutfakları3 Comments »