Chicken roll-ups with spinach

I made this dish for my family so I did as plain and easy as possible. But if you’ll prepare it for your guests and want to have more elegant appearance, you could definitely try variation below. There is a few variations for filling too. You could use spinach and mushroom instead of carrots or you could completely change the filling and go with diced potato, onion, peas and diced carrots. Whatever you choose, it’ll be appetizing for the dish.

Ingredients

  • 4 boneless, skinless chicken breast halves
  • 4 medium carrot, peeled
  • 1 bunch spinach
  • 1 medium onion, chopped
  • Salt and freshly ground black pepper
  • Paprika
  • 1 tablespoon olive oil

Directions

Place carrots in a small pan and add some water. Bring to boil. Simmer until tender. Drain them and set aside.

To prepare spinach filling, heat olive oil in a medium pan. Add chopped onion and sauté until lightly browned. Stir chopped spinach in (We use only leaves not stems) and cook until spinach is done stirring occasionally. Let cool to room temperature.

Put the chicken breasts in a large plastic bag and pound until very thin and of even thickness. Remove chicken from bag. Arrange the 4 cutlets on work surface. Season cutlets with salt, pepper and paprika on both sides. Set aside.Spoon a dollop of the spinach filling and spread evenly mixture on surface of each chicken breast and place a boiled carrot in the centre. Roll it into a cylinder, around the filling, like a jelly roll. Repeat with remaining chicken. Insert tooth picks on rolls or tie with a piece of string to make them stable

Heat about 1 tablespoon extra-virgin olive oil, a turn of the pan, in a nonstick skillet over medium heat. When hot, using tongs, add the chicken roll-ups to skillet with seam side down. Cook until chicken is no more pink and add 1/2 cup of water. Put a lid on it and simmer for 15 minutes. Turn the heat off. Slice each roll-up and serve immediately.

Variation:

This way you’ll get a sophisticated look and gourmet taste for the dish…you’ll just need to dip roll-ups into egg   and then coat with bread crumbs before you fry it.

1 1/2 cups whole white bread crumbs
2 egg whites, beaten

oil to fry
tomato sauce
mozzarella cheesePut the bread crumbs on a plate. Season the egg whites with salt and pepper. Heat olive oil in a large nonstick skillet. Dip the chicken roll-ups in the egg whites and then coat with bread crumbs. Place the roll-ups in the skillet and cook until golden brown on both sides, about 10 minutes.

Spread the tomato sauce in a shallow baking dish and place the chicken roll-ups over the sauce. Sprinkle with mozzarella. Bake for 30 minutes.

Divide the roll-ups among 4 plates, spooning some sauce over the top. Serve immediately.

…………………………………………

Birkaç şekilde hazırlanabilir tavuk sarmalar; ilki havuç yerine mantar kullanılabilir. İkinci olarak harcı tamamen değiştirilir ve havuç, patates, (soğan) ve bezelye üçlüsü yani garnitür kullanılabilir. Misafir için hazırlanacaksa ve daha şık durması isteniyorsa 2 adet yumurta, galeta unu, kızartmak için sıvıyağ kullanarak sarma işlemi tamamlanınca önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulanıp kızartılabilir. Ben aileme hazırladığım ve kızartmak (ağır olmasını) istemediğim için aşağıdaki yolu tercih ettim.


Not: Bu yemeği ilk Athens/Georgiaya gittiğimizde değerli arkadaşım Özgür hazırlamıştı…çok beğenmiş ve oldukça yaratıcı olduğunu düşünmüştüm. O zaman tarifin “Sofra” dergisinden olduğunu söylemişti Özgür. Uğraşmama rağmen “Sofra” nın web’inde rastlamadım tarife… belki orjinali gibi değil ama en iyi ihtimalle olacak hali… Değinmeden geçemedim… şuan kendisi Dubai de biz de burda…Selam olsun!

Malzemeler

  • 4 adet dövülmüş tavuk göğsü
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 4 adet orta kalınlıkta ve boyda havuç
  • Yarım kg.ıspanak(sadece yaprakları)
  • Tuz-karabiber-pulbiber-tozbiber
  • Zeytinyağ veya sıvıyağ

Yapılışı

Tavuk göğüsleri dövülerek inceltilir. Her iki tarafları da tuz, karabiber ve toz biber ile ovulur. Bir kenarda bekletilir. Kuru soğan küp küp doğranır sıvıyağda kavurulur. Yıkanıp doğranan ıspanaklar, tuz, karabiber ve pulbiber eklenip ıspanaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

iç harcı soğuyunca tavuk göğüslerinin üstüne paylaştırılır. Ortalarına soyulup haşlanan havuçlar yerleştirilir. Tavuk göğüsleri sarılıp üstünden ve kenarlarından kürdan ile tutturulur. Önce çok az sıvıyağ ile teflon tavada hafif kızartılıp daha sonra az su ilavesi le kapağı kapatılarak tavuklar tamamen beyazlaşana dek fırında veya ocakta pişirilir. Dilimlenerek sıcak servis yapılır.