Türk Mutfağı

Vandan arkadaşım hazırlamış bu güzel yemeği… üşenmemiş bi de fotosunu çekip tarifiyle birlikte yollamış. Amerikada başlayan arkadaşlığımız ülkemize döndükten sonra da bu tarz temaslarla, e-postalarla sanal da olsa devam ediyor. Bilirmisiniz gurbetteki arkadaşlıklar bir başka olur…Daha bir samimi, sıcak çünkü birbirinizden başka kimseniz yoktur… tabi ailecek gidenler müstesna…Birbirinizin kız kardeşi, ablası olursunuz. Bu nedenle hiç unutulmaz birlikte yaşananlar…hatıralar…


Daha önce de Hamsi Tava yı eklemiştim Selvinin tarifi ve fotoğrafıyla. Bu gidişle sayesinde Sizden gelenler bölümü oluşturacağım sanırım. Ellerine sağlık Selvi, fotoğraf ve tarif için teşekkür ederim.


Not: ben bu yemeğin hangi mutfağa yahut yöreye ait olduğunu sormayı unutmuşum. Sarımsaklı yoğurt kullanıldığı için Türk mutfağı eseri diyebiliyorum ama etnik kökeni (laz, çerkez, kürt) nedir artık onu da arkadaşım biliyorsa okuduktan sonra yazar yoruma… İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.Tavuklu boruk

Malzemeler
  • 1 adet bütün tavuk
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 6 adet yufka
  • 4 bardak su
  • 2 bardak yoğurt
  • 4 diş dövülmüş sarımsak
  • kuru nane
  • kırmızı biber
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı
Temizlenip yıkanan tavuk bir tencerede su ve tuz ile haşlanır. Piştikten sonra kemiklerden ayrılıp ufak parçalara ayrılır.
2,5 bardak tavuk suyu bir kenara alınır. 1 kasede bir bardak yoğurt ile 2 kaşık sıvı yağ karıştırarak yufkalar için sos hazırlanır.
Tepsiyi yağladıktan sonra ilk yufka serilip sos sürülür. Bu işlem, 3 kat yufkaya tekrarlanır. Üçüncü katın üzerine tavuk parçaları eşit miktarda yayıldıktan sonra karabiber ve kırmızı biber de üzerine gezdirilir. Kalan üç yufka da üzerine araları soslanarak serilir.
15 cm. lik kareler halinde kesildikten sonra orta ısıdaki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
2,5 bardak tavuk suyu üzerine gezdirilir. Tabağa aldıktan sonra sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sosla süslenir…