Yogurt is an essential part of Tukish Cuisine. It is used almost for every course from traditional refreshing yogurt drink ‘ayran’ to main course. We use it in Turkish ravioli “Manti”, salads, garlic flavored sauces, pastas, pastries like borek, cakes, even for the soup. We have different kinds of yogurt soup. But the one I wanna share today is called “yayla çorbası”.

The weather is getting cold here, in Kars, one of the coldest cities in Turkey. We had even the first snow in Kartalkaya/ Bolu. I believe soup goes great in those days. Here’s the recipe for yayla corbasi. Easy to make and satisfying. Enjoy!

Chef’s note: This may not be a vegan but a vegetarian soup. But if you desire, you could use chicken broth instead of water so you’ll get an extra delicious one!

Ingredients

  • 2 cups plain yogurt
  • 4 cups water or chicken broth
  • 1 egg
  • 1 tablespoon all-purpose flour
  • 4 tablespoons rice
  • 3-4 tablespoons butter or cooking oil like canola or sunflower oil
  • 2 teaspoons finely crushed dried mint
  • Pinch of paprika
  • Salt, to taste

Directions

In a medium pot, pour just enough water to boil rice first. When the rice is cooked, add water or broth and simmer until water comes to boil.

Combine the yogurt, egg, and flour in a medium mixing bowl. Whisk until well blended and smooth and no lumps remain. Set that aside. Do not season the yogurt mixture or the boiling water with salt until you are done or the yogurt will curdle. You’ll add it once the soup is cooked completely.

Turn the heat to medium to low. Get a few scoops from water and pour into yogurt mixture. Whisk that evenly and gradually stir in boiling water back. Cook, stirring constantly with a wooden spoon in a circular motion, until the mixture comes to a boil. Stirring is very important to prevent the yogurt from curdling.

Meanwhile, heat the butter or oil in a small pan. When it begins to sizzle, immediately remove the pan from the heat and add the dried mint and if using,paprika, to it. Stir and then pour the mixture into the soup. Season the soup with salt, to taste. Stir. Remove the soup from the heat.

Divide the soup into individual serving bowls and serve immediately, with bread or croutons.

Filed under: Soup2 Comments »

……………………………………………………….

Son birkaç gündür nasıl panik yaşadım bilemezsiniz…bir güzel bloğumu açtım güya yeni bir post yapacam…nerdeee. Uğraşırım uğraşırım resim yüklememe izin vermez…Fotoğrafsız tarif düşünemiyorum çünkü ben resimsiz bir tarife bakmam, denemeyi de düşünmem…Aman Allahım nasıl şaşırdım kaldım….Neyse 3-4 gün sonra Google Chrome yüklemeyi akıl edince sorun şimdilik çözüldü, umarım bir daha yaşanmaz.


Yaklaşan soğuk günler için ideal sıcacık yayla çorbası. Buraya soğuklar geleli çok oldu ama batıda veya güneydeyseniz yeni yeni hissetmeye başlamışsınızdır. Yani çorbanın tam zamanı….Gelelim çorbanın tarifine…


Not 1; Tuz, pişme aşamasında değil çorba hazır olunca ekleniyor. Aksi halde yoğurdunuzun kesilmesine sebep olabilir. Kesilmemesi için yapılacak bir diğer şey ise tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişirmektir.


Not 2; Tavuk suyu kullanarak hazırlandığında çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum…

Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 4 yk yıkanmış pirinç
  • 2 kupa kadar yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı nane
  • tavuk suyu veya su
  • tuz

Yapılışı

Yoğurt, yumurta ve un karıştırma kabına alınıp çırpılır. Bir kenarda bekletilir.

Yeterince su ile pirinçler pişirilir. Yumuşayıp uzayınca tavuk suyu yada su eklenir. Kaynayınca kaynayan suyundan kepçeyle yoğurtlu karışıma eklenip karıştırılır. Yoğurtlu karışım tekrar yavaş yavaş tencereye boşaltılır. Sürekli karıştırarak pişirilir.

Bu arada tereyağı eritilip nane ile karıştırılıp çorbanın üzerine gezdirilir. Servis yapmadan hemen önce tuzu ayarlanır.