an easy, healthy and light vegetable dish to suggest…after celery roots being peeled and cut into cubes, better sit in lemon juice. Otherwise it is going to get dark.

Ingredients

  • 2 medium celery root, cut in cubes
  • 2 medium carrot, cut in crescents
  • ½ cup peas
  • 1 medium onion, chopped
  • 1 lemon juice
  • 4 tbsp extra virgin olive oil
  • 1 tsp sugar
  • ¾ cup water
  • Salt
  • A few springs fresh dill to decorate

Directions

İn a medium pot, saute chopped onion in olive oil for a few minutes on medium high heat. Add carrots and cook another 4 minutes or so. Stir celery and sugar in and put the lid on. Let it simmer for 5 minutes. Add peas, salt and water and stir to combine. Cook that covered until celery roots absorb the juice back and until they are soft not mushy. Let that cool down to room temperature and chill in te fridge fir a few hours. Decorte with fresh dill springs and serve.

………………………………………………………

Mutfağımızda kerevizin kökünden başka saplarının veya yaprağının kullanıldığına pek şahit olmadım. Amerikada ise, tıpkı Türk mutfağında çoğu yemek için kullanılan soğan, biber, domates gibi temel lezzetlendiricilerden biridir kereviz sapları…hatta çorbalarda, çorba yapımında veya farklı şekillerde tüketilmek üzere hazırlanmış sebze sularında (vegetable broth) bile kullanılır.  Artı eşit boylarda kesilmiş taze kereviz sapları, mayonez, sour cream (süzme yoğurdu andıran bir çeşit süt ürünü) veya yoğurtla hazırlanmış diplere batırılmak üzere körpe havuç (baby carrots) ve tazecik brokoliye eşlik eder.

Ülkemizde bazı sebzeler batı kökenlidir ve batıdan uzaklaşıldıkça da insanların mutfaklarında çok kullanmadığı hatta tadını bile bilmedikleri birer sebze oluverirler. İşte kereviz, enginar gibi sebzeler…dereotu, semizotu gibi otlar bunlardan sadece bazısıdır. Güneyli olmama rağmen kerevizi ilk yediğimdeki yüz ifademi görmeliydiniz. Hoş! ilk saplarıyla müşerref olmuştuk kendisinin, köküyle değil. Ve neyi farkettim biliyor musunuz? Saplarındaki aromanın, kökündekinden çok daha yoğun olduğunu…evet alışık olmadığımız bir tat ve koku; ama dediğim gibi kökünde çok daha az miktarda bulunmakta….Bu nedenle ilk kez deneyecek olanları yüreklendirmek isterim.

Zeytinyağlı Kerevizi ilk denemem olmakla birlikte oldukça başarılı buldum kendimi yahu…çok mütevaziyimdir bu arada…Başka sefere de zeytinyağlı dolma hali ile yoğurtlu salatasını denemek istiyorum kısmetse.

Malzemeler

  • 2 kereviz kökü
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy havuç
  • ½ cup bezelye (yahut 5-6 yk)
  • 3-4 çorba kaşığı Sızma zeytinyağ
  • 4-5 sap dereotu
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 adet limon
  • 1 sb su
  • Tuz

Yapılışı

Kerevizler soyulup küp şeklinde doğranır. Limonlanır. Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağda sotelenir. 5 er dakika arayla yarım ay şeklinde doğranmış havuç, kereviz ve bezelye sırayla eklenir. Bir müddet bu şekilde pişirilir. Şeker ve 1 sb su ilave edilip, kereviz suyu tamamen çekene ve yumuşayana dek pişirilir. En son tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Dolapta soğutulup dereotu ile süslenip ikram edilir.