In the kitchen, I have a phobia to make cookie since the half of the cookie recipes I make, turn out to be a big mess. Either they are spreading out on cookie sheet or staying like a rock. But this time I was encouraged to prepare the deep green pistachio cookies which I have been waiting for a long time to try. I had ground Turkish (special Antep pistachios) pistachios on hand and I decided to give it a try. And the result was positive:)

The cookies look lighter color in picture. In reality, they were bright pistachio green just like they are supposed to be.

I had 20 medium cookies from that amount of ingredients. You could both scoop up the cookie dough with ice cream scoop and place on a prepared cookie sheet or use nice cookie cutters to give beautiful shapes.


P.S: When I was in US, I tried the recipe then as well, but it wasn’t the same color since the pistachios I used were different. They were light color cookies. But the ones I tried here in Turkey, are really attractive because of their deep color.

Ingredients

  • 100 g melted butter
  • 1 cup sugar
  • 1 egg
  • ¾ cup finely ground pistachio
  • 4 tbsp corn starch
  • 1 tsp vanilla extract or vanilla sugar
  • All purpose flour

Directions

In a medium mixing bowl, pour melted butter and add sugar. Whisk until sugar dissolves. Add rest of the ingredients one by one except flour. Gradually add flour until you’ll have a nice, soft and non sticky cookie dough.

Preheat the oven to 325 F. Place parchment paper on a cookie sheet. Place cookies a little apart from each other and bake for 12 to 15 minutes or until done.

Filed under: Cookies2 Comments »
…………………………………………………..
Mutfakta, hazırlamaktan en çok çekindiğim şeydir kurabiye. Mecbur olmadıkça da tercih etmem çünkü ne zaman yapmaya kalksam ya yayılarak yahut kaya gibi kalarak hayal kırıklığına uğratır beni. Bütün bu korku ve endişeleri bir kenara bırakıp hazır elimin altında çekilmiş fıstık da varken, uzun süredir denemek istediğim fıstıklı kurabiyeleri hazırlamak için tüm cesaretimi toplayıp yapmaya giriştim. Çok şükür bu kez sonuç pozitifti.

Bu malzeme ile 20 adet orta büyüklükte kurabiye elde ettim. Benim yaptığım gibi hamurdan parçalar koparıp yuvarlak hazırlayıp üzerlerine çatalla desenler verebileceğiniz gibi farklı kurabiye kalıpları kullanarak şekilli kurabiyeler de elde edebilirsiniz.

Nedense resimde renkleri açık çıkmış fakat göründüğünden daha fıstık yeşili kurabiyelerdi. Şiddetle tavsiye edillir.
Not; Amerikdayken de denemişliğim var bu güzelim kurabiyeleri ama kullanılan fıstıklar farklı olunca aynı yeşil tonu yakalayamıyor insan. Ordakiler şam fıstığını anımsatıyor ve rengi antep fıstığı kadar canlı ve parlak değil. Bu nedenle hazırladığınız tariflerde de daha açık bir renk elde ediyorsunuz.

Malzemeler

  • 100 gr tereyağ/margarin
  • 4 yk buğday nişastası
  • ¾ sb çekilmiş fıstık
  • 1 sb şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Yapılışı

Tereyağ eritilip karıştırma kabına alınır şeker eklenip içinde eriyene dek karıştırılır. Un hariç tüm malzemeler sırasıyla karıştırma kabına eklenir. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur olacak şekilde kıvamı ayarlanır. Cevizden küçük parçalar koparılıp şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 160 C derecede 12-15 dk pişirilir.