Fresh Apricot Compote/ Kayısı Kompostosu

I used 1 and 1/2 cups sugar but you can adjust the sweetness of the compote according to your taste. The cold compote with ice cubes goes great in hot summer days.

Ingredients

1 lbs fresh apricot
4 cups water
1 and 1/2 cups sugar

directions

Wash and drain apricots. If the apricots are small, cut into slices. But if they are large, then cut into small cubes. Put in a medium pot. Spread sugar on top of sliced apricots evenly. Cover with a lid and let sit for a few hours. Put the pot on low heat and simmer for half and hour or until sugar dissolves and apricots are soft. Pop that in the fridge when it is room temperature and let cool until you serve.

……………………………………………………………………..

Yine sıcak ramazan günleri için soğuk bir alternatif…şeker miktarı biraz göreceli olduğundan siz damak tadınıza göre azaltarak veya artırarak ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler

1/2 kg taze kayısı
4 kupa su
1,5 s.b. şeker

Yapılışı

Kaysılar yıkanıp çekirdekleri ayıklanır. Çok büyükse küp doğranır, küçüklerse elma dilimi şeklinde dilimlenir. şeker ve su ilave edilip ocağa alınır. Orta ateşte kaysılar yumuşayana dek pişirilir. Soğutulup kaselere paylaştırılıp ikram edilir.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s