>

If you are fasting in a really really hot weather in the summer like this year until the sunset, I don’t think you’ll get so much hungry but you’ll be dying for a cup of cold water or other beverages…That’s why every table has to have this kind of compotes with ice cubes to supress thirst at the “iftar dinner”.
Ingredients
  • 2 lbs ripe plum
  • 2 cups sugar
  • water
Directions
Wash and place plums in a medium pot. Spread the sugar evenly on top. Turn the heat on medium high heat and simmer until the fruits get mushy. Turn the heat off and pour that in a colander. Drain it with a spoon until you’ll have only seeds and peels (skin) in colander. Pour the nectar in a pitcher and add enough amount of cold water. Place in fridge until the time you serve.
…………………………………………………………
Ramazanın yaz aylarına rastlamasıyla gözlerimiz sofrada yemekten ziyade soğuk içicekler arar oldu. Susuzluğumuzu
bastırmak için başvurduğumuz yollardan biri farklı meyve suları ve kompostolar deneyip iftar zamanında soğuk olarak sofralarımızda bulundurmak. Belki erikten hoşaf olacağı benim gibi çoğunuzun da aklına gelmemiştir görene dek…Benim ilk kez geçtiğimiz yıl tadına baktığım bu güzel kompostonun iftar için de ideal olacağı şüphesiz…
Erikten sonra şeftali ve kayısı hoşafları yazılmayı bekliyor.
Malzemeler
  • 1 kg Mürdüm Eriği
  • 2 kupa dolusu toz şeker
  • yeterince soğuk su
Yapılışı
Erikler yıkanır ve orta boy tencereye şekerle birlikte alınır. Erikler ezilene ve çekirdekleri ortaya çıkana dek kısık ateşte pişirilir. Süzekten geçirilir. Soğuk su ilavesiyle kıvamı ayarlanır. Soğuk ikram edilir.