>

 

In my hometown, when women used to start for the winter preparation, they kept some fresh long beans like green beans as raw by dividing into storage bags and pop in the freezer as well. Not only these beans but also lots of preparation used to be done then. For instance, red pepper and tomato paste, different kinds of jams, (since most of the fruits can be found in summer) used to be prepared at home. Vegetables like eggplants, green italian beans used to be dried to be able to use later on. So they can easily reach in winter to cook.

Although people now reach most of the summer vegetables and fruits in winter. Therefore, every kinds of jam and those kinds of homemade foods are produced in factories and they are ready to use all the time , Maybe the number of the people who make this preparation, decreased, but since homemade foods are always preferable, there are people who still make those chores like my mom. Even though she doesn’t do all of them, she seperates some vegetables for winter.

In Turkey, we prepare those beans just like the green beans. You can apply the same recipe here for the long beans.

Filed under: vegetable dishesVegeterian1 Comment »

 

……………………………………………………

 

Adana ve etrafında ‘Acebek’, Gaziantep’de ‘karnıkara’ veya ‘lovaz’, Hatay’da ‘libye’ olarak bilinen börülce Amerika’da taze hali ‘Çin uzun fasulyesi (Chinese long beans) sadece bakliyat şeklindeki iç hali ise ‘black eyed peas’ (kara gözlü bezelye) adı ile tanınıyor. Benim gibi börülceyi sevip (özellikle yeni gidenler) Amerika’da bulamayan arkadaşlar, büyük Farmers marketlerde bu isimlerle bulabilirler.

Zeytinyağlı yemeği veya salatası yapılan börülce, oldukça hafif ve lezzetli bir yaz sebzesidir. Adana’da yazdan yapılan kış hazırlıklarında tıpkı taze fasulye gibi börülce de mutlaka kış için ekstra alınıp temizlenir ve paketler halinde buzluğa atılır.

Ramazanda da zeytinyağlılar için güzel bir alternatif olabileceğini düşünüyorum.

Malzemeler

  • 1 kg taze börülce
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4 adet domates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet kesme şeker

Yapılışı:

Börülceler yıkanır, uçları ayıklanır ve taze fasulye misali doğranır. Soğanlar doğranıp zeytinyağı ile birlikte tencereye alınıp kavrulur. Börülceler tuz ve şekerle birlikte tencereye eklenir, kısık ateşte soğanla birlikte renkleri dönene kadar çevrilir. Soyulup oldukça minik doğranan domatesler eklenir, orta ateşte börülceler yumuşayana kadar pişirilir. Bu aşamadan sonar ister sıcak tüketilir, ister tenceresinde soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırılır. Ertesi güne kalan her zeytinyağlı gibi börülce yemeği de daha lezzetli oluyor.