Adana-Hatay-Kayseri eksenindeki gezimizin Hatay durağında ilk günümüz yöresel kahvaltı çeşitlerini, ikinci gün ise tatlıları tadarak geçti. Yolu düşenlere tavsiye edeceğim iki şey meşhur katıklı ve künefesi.


Katıklı (lor peyniri, susam, çeşitli baharatllar, çok az miktarda maydanozdan oluşan harcın, lahmacun misali açılan hamurlara yayılarak pişirilmesiyle elde ediliyor.

Söğüş Sebzeler
Lor Salatası ( lor peyniri, maydanoz, soğan, domates, salatalık, yeşil biber, zeytinyağı ile hazırlanıyor)
Zeytin Salatası (yeşil zeytin, maydanoz, domates, sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi içeriyor)
Patatesli ve Peynirli Gözlemeler
Künefe
Meyveli dondurma

Fıstıklı Kadayıf

……………………………………………………

We stopped by several cities this summer during the road trip. Adana, Hatay, Kayseri are a few of them. In Hatay, we had a chance to explore some local breakfast options and local desserts like Kunefe, kadaifi (it is a kind of dessert which is prepared with shredded pastry and pistachio or walnut filling in thick syrup, generally baked in the oven ) I strongly suggest kunefe. You should try it.

In breakfast we had:

  • Katikli (looks like pizza but topped with cottage cheese, sesame seeds, special spice mixture, chopped parsley and olive oil.)
  • Breakfast salad with cottage cheese, parsley , onion, tomato, cucumber, olive oil, green pepper,
  • Green olive salad (made of green olive, parsley, tomato, garlic, pomegranate molasses, olive oil.)
  • Gozleme (Homemade flatbread with different fillings like potato & feta cheese)

Desserts

  • Ice cream (different kinds of aromas of fruits and nuts)
  • Kunefe with fresh melty cheese
  • Kadaifi with pistachios

Filed under: BreakfastDessertLocal FoodsLocal Foods of Hatay” href=”https://turkishcuisine.wordpress.com/2010/07/26/local-foods-of-hatay/#comments”>2 Comments »