This meatball is just one out of more than 200 different types meatball in Turkish cuisine. It is named after the town the meatball is famous. Every single of em has different ingredients and preparation.

Let’s have a look at the recipe…

Ingredients

  • 1 lbs ground beef
  • 1 tsp baking soda
  • ¼ lemon juice
  • Salt
  • Black pepper
  • 3 tbsp water
  • 3 tbsp bread crumbs
  • 1 medium onion, grated

Directions

In a medium mixing bowl, combine ground beef, onion, salt, pepper, lemon juice, and baking soda. In a separate small bowl, mix bread crumbs and water evenly. Add bread crumbs mixture to the beef mixture and knead well. Let that sit in the fridge overnight.

Grab piece and shape like thin and oval meatballs as you see in the picture. In a medium skillet, add some oil and cook meatballs on medium high heat. Serve hot with rice and salad.

……………………………………………………….

Ülkemizde, hemen her yöreye ait, farklı içerik ve özelliklere sahip ne çok köfte var. Bir rivayete göre ülkemiz mutfağı 200 den fazla köfte çeşidine sahipmiş.

Yer isimleri ile adlandırılanlar var; İzmir köfte, tire, inegöl, tekirdağ, akçaabat, düzce köftesi, sivas köftesi gibi, sonra bir de hasanpaşa, davutpaşa köftesi gibi özel isimlerle anılanlar var. Yeri geldikçe deneyerek sizlerle paylaşacağım. Şimdi gelelim lezzetli inegöl köftesi tarifine…

Malzemeler

  • 500 gr. kıyma
  • 2 yk. su
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • tuz
  • karabiber
  • 1 tatlı k. karbonat
  • 1/4  limon suyu
  • 1 kuru soğan

Hazırlanışı

Karıştırma kabına kıyma alınır. Bayat ekmekler suda ıslatılır ve fazla suyu sıkılıp kıymanın üzerine ilave edilir.

Karbonat, limon suyu, ve soğan suyu ilave edilip yoğurulur.  Buzdolabında bir süre bekletilir. Gün öncesinden yapılınca çok daha lezzetli oluyor. Uzun köfteler hazırlanıp sıvıyağda kızartıp servis edilir.