>

 

Icy cold, chilly cream/creme caramel for hot summer days…light and custardy goodness…you can try different flavors by adding chocolate, coffee, or a nut flavor like almond, or hazelnut.

Ingredients

for Creme:

500 ml whole milk
1/2 cup sugar
3 large eggs
1 teaspoon vanilla

for caramel:

1/2 cup sugar
3-4 tbsp water

Preparation:

Preheat oven to 325 degrees. You will need 4 ramekins or other specialty flan cook ware and a medium baking pan to put them in.

Pour 1 cup sugar in warm pan over medium heat. Constantly stir sugar and water until is browns and becomes caramel. Quickly pour approximately 2-3 tablespoons of caramel in each ramekin, tilting it to swirl the caramel around the sides. Reheat caramel if it starts to harden.

In a mixer or with a whisk, blend the eggs together. Mix in the milks then slowly mix in the 1/2 cup of sugar, then the vanilla. Blend smooth after each ingredient is added.

Pour custard into caramel lined ramekins. Place ramekins in a large glass or ceramic baking dish and fill with about 1-2 inches of hot water. Bake for 45 minutes in the water bath and check with a knife just to the side of the center. If knife comes out clean, it’s ready.

Remove and let cool. Let each ramekin cool in refrigerator for 1 hour. Invert each ramekin onto a small plate, the caramel sauce will flow over the custard.

 

………………………………………………………………………

 

Malzeme miktarını özellikle yarı ölçüde verdim ki ilk kez yapanlar için bu tarifi denemek zor olmasın. Kalabalık guruplar için malzemeleri iki katına çıkarıp rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Kahve, çikolata, fındık badem gibi içeriklerle farklı aromalar ekleyerek daha lezzetli krem karamel elde edebilirsiniz. Yurt dışında bu gibi aromalar sıvı halde bulanabiliyordu bilemiyorum ülkemizde varmı. Bu sıvılar çok yoğun bir aromaya sahip oldukları için bir kaç damla kullanılması yeterli oluyordu. Eğer böyle bir imkan varsa çok daha lezzetli olacağını düşünüyorum.

Bilemiyorum siz düşünürmüsünüz bu gibi şeyleri, ama herhangi bir tarife bakarken benim aklıma ilk bu soru geliyor. Acaba hangi ülkeye yada mutfağa ait? Sanırım ‘Krem Karamel’ Fransız mutfağına ait, ama bir benzeri olan ‘Flan’ ise Meksika mutfağına ait hafif bir tatlı. Tabiki aralarinda bir iki nüans var e olacak o kadar.

Malzemeler

Krem için

  • 500 ml süt
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 cup toz şeker
  • 1 paket vanilya

Karamel için:

  • 1/2 su bardağı şeker
  • 3-4 yemek kaşığı su

Yapılışı:

Karamel için şeker ve su bir tavaya konur. Yüksek ateşte şeker suyunu çekip rengi koyulaşana kadar pişirilir.

Dikkat edilmesi gereken karamelin rengi çok koyulaşmadan ocaktan almaktır. Ocaktan alınan akışkan karamel hızlıca kaplara eşit olarak paylaştırılır.

Derin bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtalar ve şeker köpürene kadar çırpılır, içine 1 paket vanilya ilave edilir ve 2 dk. daha çırpılır.Karamel koyduğunuz kaplara bölüştürülür.

Fırın 175 dereceye ayarlayıp ısıtılır. Borcam yada bir fırın kabına karamel kaplarını yerleştirilir. Borcama, kapların yarısına gelecek şekilde sıcak su dökülür ve fırına verilir. Üzerileri kızarana kadar pişirilir. Ilınması beklenir ve buzdolabına alınır. Yaklaşık 12 saat dinlendirdikten sonra kapları ters cevirip çıkartarak meyvelerle süsleyerek servis yapılır.