>

 

Those kinds of desserts with syrup is really common in Turkish Cuisine. This one is easy to prepare at home but some of them is hard to make like tulumba, Baklava (if you knead and roll the dough yourself). That’s why I chose it as a sweet for my guests and they loved it. So it is highly recommended. It is a crowd-pleaser dessert.

 

Ingredients

 

  • 125 gr soft butter
  • 125 ml oil (canola, sunflower, corn)
  • 2 eggs
  • 1 cup powdered sugar
  • 1/2 cup semolina
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 1/2 cup ground hazelnut
  • 1/2 cup whole hazelnut
  • all-purpose flour (approx 500 gr)

For syrup

  • 5 cups water
  • 6 cups sugar
  • 1/4 lemon juice

Directions

In a large mixing bowl, combine; soft butter, eggs, oil, powdered sugar, semolina, baking powder, vanilla sugar, ground hazelnut (should be roasted and then ground until like flour) and mix that well. Graduall add flour and knead evenly.

Get pieces from dough as big as a whole walnut ruand shape into balls. Press slightly with your fingers to make it flat and insert a wole walnut in the center. Preheat the oven to 350 F.

Meanwhile to prepare syrup, combine; sugar and water in a saucepan and bring it to boil. Add lemon juice and simmer for a few minutes more. Turn the heat off and let it cool to room temperature.

Place Findikpares on a lightly greased baking tray a little apart from each other. Bake for 25-30 minutes or until lightly browned. When they are hot, drizzle syrup on top of them. Wait for a few hours to dessert absorb the syrup compeletly. Serve cold.

 

……………………………………………………………………………………..

 

Fındık aromalı bir şekerpare elde etmek isteyen, hazırladığı geleneksel tatlara yeni dokunuşlar getirmeyi seven, yeni bir şeyler ekleyip farklı tatlara açık olanlar için denenmesi gereken bir tarif. Misafirlerimin de çok beğendiğini görünce şuruplu tatlı olarak seçip hazırladığıma memnun oldum.

Bu ölçüler ile iki borcam fındıkpare elde ediliyor. Dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki un ayarı. Unu azar azar ekleyip kıvama bakılır. Unu fazla eklendiğinde sert olabiliyor. Benim hazırladığım tarif ile 500 gr a yakın un ekleniyor.

Diğeri, tüm şuruplu tatlılarda olduğu gibi şurubunun şekerlenme ihtimali. Bunun için de yapılması gereken şey, baklava şurubu gibi 10 dakika değil, bir iki taşım kaynayınca, yani şurup kıvamını alır almaz altını kapatıp oda sıcaklığına inmesini beklemek.

Not: İrmik için kullanılan çay bardağı küçük olanlardan, Paşabahçe’nin büyük serisinden değil! İrmiği çok gelince çatlamalar olabiliyor. Şekil A da görüldüğü gibi benimkilerden de hepsinde olmasada bazılarında hafif çatlamalar oldu. İrmiği büyük olan çay bardağıyla ölçmüştüm ona bağlıyorum ben.

Malzemeler

  • 125 gr margarin
  • 125 ml sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket k. tozu
  • 1 su bardağı pudra şeker
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1/2 cup bütün fındık
  • 1/2 cup toz fındık
  • aldığı kadar un

Şurubu

  • 1,5 kg şeker
  • 1 lt su
  • limon suyu

Yapılışı

Oda sıcaklığındaki yumuşak margarin veya tereyağ karıştırma kabına alınır. Bütün fındıklar hariç diğer malzemeler de sırayla eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Cevizden küçük parçalar koparılıp yuvarlanır. Ortasına bir adet bütün fındık batırılıp hafif yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. 175-180 C derecede pişirilir. Şurubu hazırlanıp ılıtılır. Fırından çıkardığınız sıcak fındıkparelerin üzerine gezdirilir.