It is one of the best cauliflower dishes I have ever made. You could prepare it as vegeterian by omitting chicken as well. But the white sauce goes great with chicken and cauliflower.

ingredients

  • 1 medium head of cauliflower
  • 1 boneless skinless chicken breast, cut into small cubes
  • salt
  • black pepper
  • 3 tbsp olive oil
  • paprika
  • red crushed pepper
  • a dash dry mint
  • mozzarella cheese slices or grated

for bechamel sauce

  • 2 Tbsp. butter
  • 2 Tbsp. all-purpose flour
  • 1-1/4 cups milk
  • salt

Preparation:

Preheat oven to 350 degrees F. Spray a casserole dish with cooking spray.

Trim cauliflower and cut into florets. Cook cauliflower in boiling water until tender. Meanwhile, in medium skillet heat 3 tbsp olive oil add chicken and saute until it is completely white. Season with salt, pepper, paprika, crushed pepper and a dash dry mint to taste. Turn the heat off.

Heat butter in a medium saucepan (2-quart) over medium heat. When butter is melted, whisk in flour. Cook, stirring, for 2 minutes. Add milk, whisking constantly to make sure there are no lumps.Cook another 1-2 minutes, allowing sauce to thicken. Season with salt and pepper.

Place the cauliflower in the prepared pan. Top with chicken. Pour the white sauce (bechamel) over the chicken. Top with the cheese. Bake, uncovered for 15-20 minutes until golden and bubbly.

………………………………………………………………………………

Fırında beşamel soslu tavuklu karnabahar, karnabahar ile yapabileceğiniz en güzel yemek diyebilirim. Hem kızartma işlemi olmadığı için daha pratik ve sağlıklı hem de oldukça lezzetli.  Karnabahar yemeyenler için denenebilecek özellikte artı yemek menüleri için de çok lezzetli bir sebze yemeği alternatifi.

malzemeler

  • 1 orta boy karnabahar
  • 1 adet tavuk göğsü
  • kaşar peynir
  • tuz
  • karabiber
  • tatlı pul biber
  • çok az kuru nane (isteğe bağlı)
  • sıvıyağ

beşamel sos için

  • 1,5 sb süt (200 ml lik bardak)
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 yk tereyağ
  • tuz

Yapılışı

karnabahar küçük çiçeklerine ayrılıp yıkanıp haşlanır. Süzülür. Diğer tarafta, başka bir tavada küp doğranmış tavuk baharatlarla sote edilir. borcama haşlanmış karnabaharlar tek kat olacak biçimde yayılır. Üzerine tavuklar her tarafa eşit şekilde dağıtılır.

Sos tenceresince terayağ alınıp eritilir. Un eklenip hafif kavrulur. Azar azar süt eklenerek unun topaklanmasına müsade etmeden hızlıca çırpma teli ile çırpılır. Baloncuk olana dek karıştırarak pişirilir. Tuz ve karabiber ekilip tatlandırılır.

Hazırlanan beşamel sos tavukların üzerine gezdirilir. Son olarak kaşar rendesi yahut incecik kaşar dilimleri yerleştirilip fırınlanır (Ben sebze soyacak aletle dilimleri elimden geldiğince ince kestim böylece kalın bir peynir tabakasından ziyade hem lezzetini arttıracak hem de üzerinin nar gibi  kızarmasına yardımcı olacak bir tabaka oldu). Üzeri kızarana dek pişirillir.