My country is more like heaven full of fresh vegetables and fruits. Each one of them is so precious but I think artichoke is the best one ever. I am obsessed with this vegetable. But unfortunately I am living such a place I buy the most expensive artichokes across Turkey.

It takes a little time to clean artichokes. It is tricky to prepare since they are getting darker immediately. They are soaked in water with lemon juice to keep them from turning brown. Even though it is a tough job to make this dish especially for those who don’t know how to clean and cook it, it is still one of the healthiest dishes with olive oil! To me, it is the best ever in terms of taste too!

In Turkey, you could see already cleaned artichokes waiting for customers to buy in farmers markets or bazaar. So you don’t need to clean them. They are ready to cook.

If you use fresh articokes and if you need to clean by yourself, you should be aware of using lemon both while cleaning and cooking.

If you use frozen or canned artichoke, it’ll be easier. Then you just skip the cleaning part and prepare rest of the recipe.

Not: the cooking time depends on the freshness of artichokes, mine took only 25 minutes but it might change.

Prep: 20 minutes
Cook: 25 minutes
Servıng: 2 people

Ingredients

  • 6 fresh artichokes
  • 1 medium potato
  • 1 medium carrot
  • 1 medium onion
  • or 10 tiny pearl onions
  • ½ cup peas
  • 4 tbsp extra virgin olive oil
  • Salt
  • 1 tsp sugar
  • 1 lemon
  • Fresh dill sprigs for garnish

Direction

If you use fresh artichoke like I did, first remove the stem. Pull off any small loose leaves at the bottom. Cut about 1 inch off the top and rub with the lemon to prevent browning. With a kitchen shears, cut the points off all the leaves. Trim the leaves with a knife from bottom to the top. Use a teaspoon to scoop out and discard the fibers (which we call it beard in Turkish) from the bottom. Let the artichokes sit in water with lemon juice before cooking. Peel the potato and carrot. Cut into really tiny cubes.

Heat the olive oil over medium-high heat in a pot large enough to hold the artichokes in one layer and cover them. Add pearl onions or diced onion and sauté about 4 minutes. Add potatoes and carrots and sauté a few minutes more. Stir peas in. Place the artichokes side b side, stem-side down, in the pot. In a separate bowl, mix salt, sugar and water and pour this over the artichokes. Cover; reduce heat to medium-low and simmer that for about 25 minutes or until the artichokes are tender. Sprinkle with salt and pepper to taste. Share the vegetables into the artichoke bowls and place on to the platter. Garnish with fresh dill. Serve warm or cold.

…………………………………………………………………………………

En sevdiğim sebzedir enginar. Sanırım hergün yesem bıkmam. Bu sefer yalnızca yemeğin tarifi oldu ama enginar temizleme işini bir dahaki zeytinyağlı enginar (iç baklalı enginar) tarifimde fotoğraflamayı düşünüyorum. Eminim, mutfak kültürlerinin bir parçası olmayan bir çok bayan da merak ediyordur nasıl temizlenip piştiğini enginarların.

Not* Enginarların tazeliğine göre değişebiliyor pişme süresi. Mesela benimkiler 25 dakikada pişti.

Porsiyon: 3 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dk
Pişme süresi: 25 dk

Malzemeler

  • 6 adet enginar
  • 1 orta boy küp küp doğranmış patates
  • 1 adet küp küp doğranmış havuç
  • 1 çay bardağı kadar bezelye içi
  • 1 orta boy kuru soğan yahut
  • 10 adet arpacık soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yahut 2 adet kesme şeker
  • 1 sb su
  • 1 adet limon
  • 4-5 dal dereotu
  • Tuz

Yapılışı

Enginarların saplarını ve kabuklarını soyarak içini iyice temizleyin. Limon suyuyla ovarak yıkayın. Bir tencereye yerleştirin.

Arpacık soğanları yahut yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağda kavurun ve içine bezelyeleri, küp küp doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.

Tencereye yerleştirdiğiniz enginarların üzerine pişirdiğiniz karışımı ekleyerek şeker ve tuz serpin.

Limon suyunu, 1 bardak su ve arzu edilirse bir miktar daha zeytinyağı ilave ederek orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Enginarlar yumuşayınca bir tabağa alın. Çanaklarına bezelye, havuç ve patatesten oluşan içten paylaştırın. Üzerine kıyılmış dereotu serpip servis yapın.