Those meatballs are named after the region of Akcaabat/Trabzon (Northern Turkey). It is a kind of unique meatball because they only use the veal of the calves they breed and slaughter by their own. They use different and special part of it to be able to get the special taste for akcaabat meatballs. The other feature of the meatball is to be used many cloves of garlic in. As you can notice, the ingredients are rather simple.

Ingredients

  • 1 lbs ground veal
  • 2 slices of bread or 3 tbsp bread crumbs
  • 3 cloves garlic
  • 1 medium onion, grated
  • Salt
  • Black pepper

Directions

If you use sliced bread, you need to soak into water and get only inside of the bread not golden brown side. Put beef, garlic and bread in food processor and process until well blend.

Get the meat mixture in a glass bowl. Stir grated onion, salt and pepper in and mix evenly. Cover with plastic wrap and let sit in the fridge for a few hours.

Grab some from the meatball mixture and shape into balls then press on meatball gently to make it flat. When you are done with all meatballs, grill or cook in a nonstick skillet on the burner until golden brown. Serve hot with bulgur pilaf, green salad, ayran and roasted vegetables like tomatoes and peppers.

…………………………………………………………………………….

Amerikadayken Trabzonlu arkadaşımın piknik için hazırlamasıyla tanıştık bu güzel köftelerle. O günden sonra ilk fırsatta deneyip sizlerle palaşmaya karar verdim. Gerçekten denemeye değer lezzette bir köfte.

Akçaabat köftesinin en büyük özelliği köfte için kullanılan dana etinin kendi yetiştirdikleri hayvanlardan elde edilmesi ve dananın farklı ve köfteye özel bölümlerinin karışımından oluşması. Ikinci bir özelliği ise bolca sarımsak kullanılıp maydanozun olmaması. Oldukça sade bir malzeme listesine sahip olan köfte, kendisinden beklenmeyecek kadar güzel bir lezzete sahip.

Malzemeler

  • 500g. dana kıyması
  • 2 dilim ekmek içi
  • 3 iri diş sarımsak
  • 1 soğan rendesi
  • Tuz, karabiber

Yapılışı

Kıyma, ekmek içi ve sarımsaklarla birlikte makineden geçirilir. Soğan rendesi, tuzu karabiberi eklenip kıyma özleşene dek yoğrulur. Avuç içi ile şekil verilip biraz dinlenmeye bırakılır.

Mümkünse kömür veya odun ateşinde ızgara yapılır. Evde yapılacaksa her hangi bir elektrikli ızgarada yahut teflon tavada yapılabilir. Bulgur pilavı, salata, ayran ve közlenmiş sebzeler eşliğinde ikram edilir.