>

 

This olive oil dish has a limited time since fava beans could be found only in the spring and may be till the end of spring latest. So hurry for finding!

note: if you a re living in US, You may find it in farmers market.
note 2: Before I forget, I used chopped parsley on top because I like the flavor of parsley better but the original recipe has fresh dill both for cooking and garnish. I don’t know why but most of the Turkish dishes with olive oil include chopped fresh dill either for cooking or for garnish. Maybe using dill in dishes goes back to history of Turkish cuisine. Who knows!

ingredients

1 lbs fresh fava beans
2 cups water
2 tbsp lemon juice
1 medium onion, chopped
olive oil
1 tbsp sugar
1 tbsp flour
2 tbsp fresh dill, chopped (for cooking and for garnish)
Salt

Directions

Wash the fava. Trim both ends and cut into bite size. This kind of beans are getting darker easily. Soak in the water with lemon juice so that the colour of the fava won’t be dark later.

In  medium-sized pan, sautee the onions with 3 tbsp olive oil. Add fava beans, 1 cup water and the remaining ingredients in the pot. If needed, add the second cup of lemon water. Cook for about half an hour  on medium-low heat with the lid covered. Place on a service plate and let cool down to room temperature. Pour the garlic flavored yogurt on top and garnish with chopped fresh dill. Serve cold.

 

………………………………………………………………….

 

Bakla da mevsimi çok çabuk geçen sebzelerden. Güzel bir zeytinyağlı bakla yemek isteyenler, evde benden başka yiyen de yok diye düşünmeden ilk fırsatta alıp pişirsinler. İnanmayacaksınız ama ben kendim için tüm sebzeleri alıp pişiriyorum aynı şekilde. Evdekilere göre hareket etsem bu güzel sebzelerin hepsinden mahrum kalırım.

not: bakla temizlendikten sonra limonlu suda bekletilir kararma itimaline karşı.

Malzemeler

 

  • 1/2 kg taze bakla
  • 1 yemek kaşığı un
  • limon suyu
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1/3 demet dereotu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • zeytinyağ
  • tuz

Hazırlanışı

Soğanlar zeytinyağında pembeleşene dek kavrulur. Un ilave edilip kavrulur. Baklalar eklenip hafif kavrulur. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilave edilir. Orta ateşte yarım saat kadar pişirilir. Pişmesine yakın limon suyu ve arzu edilirse dereotunun yarısı da eklenir. Dolapta soğutulur. Servis tabağına alınır. Sarımsaklı yoğurt artı kıyılmış dereotu ile süslenip ikram edilir.