>

 

This is the recipe that my friend Jennifer whose mom from Lebanon thought me, when we used to live in Ames, IA. It’s been at least 5-6 years. I tried the recipe as far as I remember the ingredients. But it was perfectly fine, crunchy, and golden delicious. Jennifer served those yummy fritters us with tea and I believe it would be wonderful finger food or appetizer for the gatherings too. And it goes great with garlic flavored yogurt.
Ingredients
  • 2 lbs cauliflower

For batter

  • 2 eggs
  • 2 tbsp finely chopped flat leaf parsley
  • 2 tbsp canola oil
  • 3 tbsp all-purpose flour
  • 3 tbsp semolina
  • 5 tbsp yogurt
  • Salt
  • Black pepper
  • Paprika

Oil for cooking

Directions

To prepare cauliflower, cut it into but sized florets. Wash and cook that in salted boiling water until tender just like pasta. Let cool and drain in a colander. Meanwhile to prepare the batter, in a medium glass bowl, whisk egg, yogurt and oil together; add the rest of the ingredients and stir well.

Dip the cauliflower florets one by one in batter by shaking the excessive batter. Immediately fry until golden brown into deep fryer. Place them on a platter and serve warm with garlic flavored yogurt.

 

…………………………………………………………………

 

Ames, Iowa/US de yaşarken, annesi Lübnanlı, babası Fransız asıllı olan Jennifer in ikram ederek tanıttığı karnabahar kızartma şekli tüm Türk arkadaşların beğenisini kazanmıştı. O zamandan beri malzemeler aklımda kalmış meğer, karnabahar alınca deneyip sizlerle paylaşmaya karar verdim. Malum karnabahar beyler ve çocuklar arasında pek ilgi görmez. Çoğunlukla sadece bayanların yediği bir sebzedir. Belki bu haline perestij eden bulunur, kim bilir…

 

Not: Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilince daha bir lezzetli oluyor… Ayrıca parti yahut çay birlikteliklerinde atıştırmalık; yemek davetlerinde ise sofrada meze olarak çok ideal olacağını düşünüyorum…

Malzemeler

  • 1 kg kadar karnabahar

Kızartma hamuru

  • 2 yumurta
  • 2 yk kıyılmış maydanoz
  • 3 yk un
  • 3 yk irmik
  • 2 yk sıvıyağ
  • 5 yk yogurt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı

 

Karnabahar çiçeklerine ayrılıp yıkanır süzülmesi için bırakılır. Burada hamur malzemeleri cam bir karıştırma kabına alınıp çırpılır. Karnabahar çiçekleri hafif haşlanır tamamen süzülmesi için süzekte bırakılır. Dikkat edilecek husus aşırı haşlayıp ezilecek hale getirmemek. Haşlanıp soğutulan çiçekler hazırlanan hamura batırılır kızgın yağa atılır. Nar gibi oluncaya dek kızartılır. Kağıt havlu serilmiş tabağa aılınır. sarımsaklı yoğurt eşliğinde sıcak servis yapılır.