>

 

Lalanga is one of the local tastes of Kars. It has a puff consistency like éclairs. Some use active yeast to get this puffiness which by the way might be a little tricky to make. The consistency must be thinner than a cake batter. Recipe belongs to my neighbour and she used just baking powder to make it rise.

The other feature of lalanga is that you could prepare it either savory or as a dessert by soaking in syrup. When it is made sweet, it is called ‘lokum’ which means delight. So we can say that lalanga is the savory version’s name.

Ingredients

  • 3 eggs
  • 1 tbsp yogurt
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tbsp salt
  • 1 cup warm water
  • All-purpose flour
  • Cooking oil to fry

Directions

In a medium mixing bowl, whisk eggs, yogurt and warm water until well blended. Add baking powder, salt and stir. Gradually add flour to decide the consistency. When the batter ready, set aside and heat the oil on high heat to fry.

Dip your left fist into the batter and grab some into your palm. Make a bubble out of your fist and use a spoon to cut that and drop it into boiling oil. Fry them until golden brown. Place them on paper towel lined platter. Serve warm.

 

…………………………………………………………………………

 

Karsın yerel lezzetlerinden biri lalanga. Tercihe göre tatlı yada tuzlu hazırlanıyor. Çoğumuzun tatlı haline lokum dediğimiz şey aslına bakılırsa.

Kıvamı göz kararı olduğundan yanılma ihtimali var. Kek hamurundan daha ince bir kıvama sahip olması gerekiyormuş hazırlayan komşumun söylediğine göre.
Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı ılık su
  • Tuz
  • Un
  • Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Karıştırma kabına sıvı malzemeler alınıp çırpılır. Tuz, kabartma tozu ve un ilavesiyle kıvam bağlanır. Lokum hazırlanır gibi avcunuzun içine aldığınız hamur baş ve işaret parmaklarınızın arasından top şeklinde çıkartılarak kaşık yardımıyla kesilip hızlıca kızgın yağa atılır.
Kızaran toplar kağıt havlu serilmiş servis tabağına çıkarılır. (Hamurun kaşığa yapışmaması için arada sıvıyağa batırılarak kaşık yağlanır). Tüm hamur bu şekilde bitirilir. Ilık ikram edilir.