Rice stuffing with currant and pine nuts is well known in Turkey. It is believed that this kind of stuffing’s history goes back to cuisine of Ottoman Empire. It takes time but it worths. Especially for your guests. It is a crowd-pleasing recipe…


Preparation time
: 30 minutes
Cooking time: 2 hours
Serves: 4

Ingredients

  • 1.5 kg chicken
  • 2 tbsp butter, melted

rice stuffing

  • 2 tsp olive oil
  • 1 medium onion, chopped finely
  • 1 tbsp currant
  • 1 tbsp pine nut
  • ½ cup jasmine rice
  • 3/4 cup chicken stock
  • Salt
  • Black pepper
  • Dash allspice
  • Dash ground cloves

Preparation
To make rice stuffing, heat oil in small frying pan; cook onion, stirring, until onion is soft. Add pre-washed rice and stir. Cook a little and then pour stock and bring to a boil.

Simmer about 5 minutes or until stock is absorbed, fluffing with fork occasionally. Remove from heat. Stir in roasted pine nuts, all spices and washed and drained currants. stir to combine.

Preheat oven to 325F.

Wash chicken under water; pat dry inside and out with absorbent paper. Fill large cavity with rice stuffing and make a hand sew; tie legs together with kitchen string.

Place chicken on oiled wire rack over dish. Brush chicken all over with melted butter, cook uncovered, for 1 and ½ hours or until cooked through. Remove chicken from rack, cover, stand 20 minutes.

……………………………………………………………………….

Fırında tavuk dolma için dilerseniz çam fıstıklı, kuş üzümlü,yenibaharlı ve tarçınlı bir iç pilav hazırlayabilirsiniz. Bugün benim sizle paylaşacağım Adana usulü hazırlanan iç pilav olacak.

Fırın derecesinin düşüklüğü dikkatinizi çekmiştir. En önemli özelliklerinden biri ağır ateşte yavaş yavaş pişirilek her tarafının eşit şekilde nar gibi kızartılması. Bir diğeri, borcama yerleştirilen tavuğun etrafına su gezdirilmemesi. Kızarmış tavuk olacağı için derisi pişerken muhafaza edilir ve su ilavesi yapılmaz.
Kızarmaya başlayınca fırından çıkartılıp eritilmiş tereyağ fırça yardımıyla tavuğun yüzeyine sürülür tekrar 10-15 dakika kadar fırınlanır.
Malzemeler
  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 yk tereyağ
  • tuz, karabiber, toz biber, kimyon
İç pilavı için
  • ½ su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 yk sıvıyağ
  • 1 yk salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 sb su
Yapılışı
Tavuk temizlenip ayıklanır baharatlarla (tuz, karabiber, toz biber ve çok az kimyon) içi ve dışı ovulur, bu halde 4-5 saat bekletirilir. Doldurulmaya hazır hale getirilir.
İç pilavı için soğan yemeklik doğranıp sıvıyağda öldürülür. Pirinç eklenip kavrulur. Salçası ve baharatları eklenip kavrulduktan sonra suyu ilave edilir. Suyunu çekince ılınmaya bırakılır.

Hazırlanan harç tavuğa doldurularak dikilir. Uygun büyüklükteki borcam hafif yağlanıp yerleştirilir. Önceden 150 C de 1,5 saat kadar nar gibi olana dek pişirilir.