>

 

Pastries with walnuts, potato, meat and feta cheese
Those delicous pastries’recipes and picture are from my dear friend in Athens, US. Thanks a lot Nuran!
Ingredients
For dough

  • 1 and ½ cups milk
  • ½ cooking oil
  • 1 egg
  • 1 and ½ tsp dry active yeast
  • 1 tbsp sugar
  • 1 tsp salt
  • All-purpose flour

 

For top

  • Egg yolk
  • Sesame and nigella seeds

For feta filling

  • 1 cup feta, crumbled
  • 1/3 bunch flat leaf parsley

For walnut filling

  • 1 onion, finely diced
  • ½ cup coarsely ground walnut
  • 1 tsp pepper paste
  • 1 tsp tomato paste
  • Salt
  • Pepper

For potato filling

  • 4 medium boiled potatoes
  • 1 medium onion, finely diced
  • 1/3 bunch parsley
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika

For meat filling

  • 8 oz ground beef
  • 1 onion, finely chopped
  • Parsley
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika

Directions

 

To make dough, in a medium bowl, combine all the ingredients and knead until smooth and elastic. Let rise in a warm place.

Meanwhile, prepare feta filling; combine crumbled feta cheese and chopped parsley in a bowl.

For preparing potato filling, on medium high heat, in a medium skillet, sauté diced onion in 3 tbsp cooking oil until lightly browned. Add partially mashed potatoes and spices. Stir chopped parsley in and turn the heat off. Let cool to room temperature.

To make meat filling, sauté finely chopped onion in cooking oil. Add ground beef in and stir constantly. Cook until ground beef is completely done. Add spices and chopped parsley and turn the heat off. Set aside to cool down a little.

To prepare walnut filling, heat the pan on medium heat. Sauté onion in olive oil or cooking oil and add pepper and tomato paste. Stir with a spatula. Add coarsely ground walnuts. And set that aside.

When you are done with all kinds of fillings, shape the dough into small ping pong size balls. Garb one by one and put whatever filling you like and give those shapes as you can see in the picture.

Brush them with egg wash. Sprinkle some sesame seeds on top and bake until golden browned in preheated oven (350 F). Serve with a cup of fantalicous hot tea.

 

…………………………………………………………………….

 

Amerikadan sevgili arkadaşım Nuranın tarifini artı fotoğrafını bizlerle paylaştığı poğoçalar. Teşekkür ederiz Nurancım!

Not: fotoğrafta 3 farklı poğaça var. Birinin içine peynirli harç, diğerine kıyma ya da patatesli, sonuncusuna da cevizli iç hazırlanır.
Malzemeler
Hamuru için
  • 1.5 bardak süt
  • 1\2 bardak sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1,5 tatlı k. kuru maya
  • 1 yemek k. şeker
  • 1 tatlı k. tuz
  • Aldığı kadar un (20 yemek kaşığı koyup kıvamına bakılır)
Peynirli iç
  • Bir kase beyaz peynir
  • Kıyılmış maydanoz
Patatesli iç
  • 4-5 adet haşlanmış patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Tatlı pul biber
Cevizli iç:
  • 1 adet kuru soğan
  • Biber salçası
  • Domates salçası
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Kıymalı harç:
  • 250 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Tatlı pul biber
Yapılışı
Hamur malzemeleri karıştırılır mayalanmaya bırakılır.
Cevizli harcı hazırlamak için, soğan kavurulur içine yeterince biber ve domates salçası eklenir. Tamamen kavrulunca ocağın altı kapatılır. Cevizi ilave edilip karıştırılır.
Peynirli harç için beyaz peynir ve maydanoz karıştırılır.
Patatesli harç için 1 adet kuru soğan küçük doğranır ve sıvıyağda sotelenir. Ezilmiş patatesler, kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Ilımaya bırakılır.
Kıymalı harç da patatesli iç ile aynı malzemeler ve sırayla hazırlanıp soğutulur.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp resimde gördüğünüz şekiller verilerek ve istediğiniz harç kullanılarak hazırlanır.
Hafif yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. Yumurta sarısı sürülüp susam yada çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya dek tutulur.