Zebra Kek / Cake

If you need to prepare a dessert and don’t have much time, you could give this cake a try. It has a beautiful zebra pattern that provide people think that is very difficult to make. It takes only 10 to 15 minutes to prepare and 40 minutes to bake.

Ingredients

  • 4 eggs, yolks and whites separated
  • ½ cup warm milk
  • 1 cup granulated sugar
  • 1 cup oil
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp cocoa powder
  • 1 tsp vanilla
  • All-purpose flour (approx 1 and ½ – 2 cups)

Directions

In a medium mixing bowl, beat egg yolks, sugar and vanilla together until smooth. Add oil and milk.

On a parchment paper, sift flour, baking powder together. Gradually add flour to egg mixture and stir.

In a different bowl, beat egg whites until it is like foam and stir that in the batter with a spatula. Lightly grease spring form cake pan and place parchment paper in it. Preheat the oven to 350 F.

Divide the batter into 2 different glass bowls equally. Add cocoa powder to one of them and mix evenly.

Pour 2 tbsp plain cake batter at the center of pan. Then put 2 tbsp cocoa batter on the vanilla/ plain batter. Repeat the process until you’ll finish the batter.

Do not spread the batter with a spoon. It is already spreading by itself. Bake it until cake’s center is set. Almost takes 40-45 minutes.

…………………………………………………………

Kolay, aynı zamanda gösterişli bir ikram hazırlamak istediğiniz zaman seçebileceğiniz ve böylece işin tatlı kısmını halledebileceğiniz bir kek. Belki kek hamurunun ikiye ayrılıp kaşık kaşık doldurulması vakit alıyor ama ortaya çıkan desen buna değiyor.

NOT: Kakaonuz açık renkli ise miktarı arttırarak kullanabilirsiniz. Mesela Amerikadaki kakaolar çok etkili olmadığı için daha fazla kullanılması gerekiyordu.
Malzemeler
  • 4 yumurta (akları ve sarıları ayrılmış)
  • 1 cup şeker (cup 250 ml lik)
  • 1 cup sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • ½ cup ılık süt
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • Un (yaklaşık 1,5-2 cup)
Hazırlanışı
Yumurta sarılarını şeker ve vanilyayı krema haline gelene kadar çırpın. Yağı ve sütü ekleyip karıştırın. Kabartma tozu ve unu birlikte eleyin. Unu yavaş yavaş yumurtalı karışıma yedirin.
Yumurta aklarını kar gibi oluncaya dek çırpıp spatula ile yavaş yavaş hamura karıştırın. Kelepçeli kalıbı (9 inch- 23 cmlik) yağlayıp, içine yağlı kağıt yerleştirin. Fırını 175°C’ye ısıtın. Hamuru iki eşit miktara ayırıp birini sade bırakıp diğerini 2 kaşık kakao ile karıştırın.
Kalıbın tam ortasına iki kaşık kadar beyaz hamurdan koyun. Kaşıkla etrafa dağıtmayın. Hamur kendi kendine yayılıyor. Beyaz hamurun üzerine iki kaşık kadar kakaolu hamurdan koyun. Bütün hamur bitene kadar sırayla devam edin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
Advertisements

2 Comments Add yours

  1. >Gecen yil piknik iicn yapmistim.Tadida goruntusu kadar guzel olan bir tarif.Ellerine saglik canim.Sefa

  2. >ben bu tarifi Emine Beder'de gormustum, ama onunkisinde 1 sise maden suyu vardi, TR'de yaptigim bir numarali favori kekimdi, burda tutturamayinca yapmakdan vazgectim, sizinkii maden susuz olsada harika duruyor, elinize saglik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s