Rose shape pastry could be prepared with ground beef or petite sized precooked beef cubes, vegetables like eggplant or zucchini, mozzarella cheese, or mashed potato filling. It depends on you and whatever you like. It takes a little more time than regular easy Turkish borek but it worths. It looks more elegant than the rest…

Ingredients

  • 5 Turkish pastry leaves

For Cheese filling

  • 2 cups feta cheese, crumbled
  • A bunch of flat leaf parsley, chopped

For liquid mix

  • 1 and ½ cups whole milk
  • ½ cup oil like canola
  • 2 eggs
Directions
In a medium mixing bowl, whisk eggs, milk and oil until well blended. Set that aside.

In another bowl, combine crumbled feta cheese and parsley and stir that well.

Cut each pastry leaves which is in circular shape into 4; one cut needs to be horizontal and the other one is vertical.

You’ll get 20 pieces of triangles. Grab one of them and put that on a flat surface like counter top. Brush its surface with egg wash evenly. Spread 2 tbsp feta filling on the wide side of each triangle and roll it till the sharp edge of triangle. Making one tip of roll the center, turn the other tip around itself and make a rose shape. Fold the edge under it and place on a lightly greased baking tray. Meanwhile, preheat the oven to 350 F.

Finish all pieces like that and place them on baking tray. Brush them again with liquid mixture (this time brush their tops) and bake until golden brown.

……………………………………………………………..
iç harcı pekala beyaz peynir yerine; kıymalı, patatesli, ıspanaklı, kaşarlı olabilir. Hatta kabak veya patlıcan gibi böreklere yakışan sebzelerle bile hazırlanabilir. Gül Böreği, tepsi böreğine nispeten daha fazla vakit, artı çok daha fazla iç harç alan bir börek. Çünkü herbir böreğin içine hemen hemen 2 yemek kaşığı dolusu harç konuluyor. Fakat porsiyonluk olduğu için ayrıca kesmek için vakit harcamıyorsunuz. Ve belki, görünümü de daha şık denilebilir.

Malzemeler

  • 5 adet yufka

sıvı harcı

  • 1 cup süt
  • ½ cup sıvıyağ
  • 2 adet yumurta

iç harcı

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz, kıyılmış

Yapılışı

Sıvı harcı blenderdan geçirin. Ufalanmış beyaz peynir ve maydanozu karştırma kabına alıp karıştırın.

Yufkaları dörde bölün. 20 adet üçgen elde etmiş olacaksınız. Herbirinin yüzeyine fırça ile sıvı harçdan sürün. Geniş tarafına iç harçtan yeterince yayıp sigara böreği gibi sarın. Gül şekli verip dışarda kalan ucunu altına gelecek şekilde yerleştirin. Tüm yufkayı bu şekilde tamamlayıp hafif yağlanmış tepsiye aralıklı yerleştirin.

Kalan sıvı harcı da böreklerin üzerlerine sürüp önceden 180 C ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin.