We prepare almost all kind of jams in the same way. Strawberry, cherry, sour cherry, apricot, peach are just some of them. Only amount of sugar and water may vary. Some of them need less sugar like sweet cherry. But some need more…like sour cherry. Some needs water while cooking like dry fig jam and most of them don’t need any water.

Apricot marmalade
Ingredients
  • 2 lbs apricot
  • 2 lbs sugar
Directions
Wash apricots and discard the seeds out. Put apricots in food processor and chop that up. It doesn’t need to be completely smooth but has some texture. Pour that in a medium pot and sprinkle sugar on. Put the lid on and let sit in room temperature till morning.
Put pot over moderate heat. Stir frequently until the sugar dissolves. After it comes to boil, turn the heat to medium high and continue cooking for another 20 minutes. Turn the heat off and let it cool down.
Fill your jars with marmalade and store in a dark, cool place.
Sour Cherry Jam
Ingredients
  • 2 lbs cherry
  • 3 lbs sugar
Directions
In a medium size pot, add cherries (seeds need to be removed), and sprinkle sugar evenly as a layer. Let sit that for at least 2-3 hours.
Put it on medium-high heat and cook for 5 minutes. Reduce heat to medium. Stir that until sugar has dissolved. Cook for an additional 15 minutes stirring occasionally. Remove from heat and enjoy!
Cherry Jam
Ingredients
  • 2 lbs cherry
  • 3 and 1/2 cups granulated sugar
Directions are the same with sour cherry jam.
………………………………………………………………………..

Kış ortası reçel ve marmelatın işi nedir demeyin, her zamanki gibi tarifler arşivden! Yazdan kalma tarifler anlayacağınız…Vişne reçeli ve kayısı marmeladı ablamdan. Kiraz reçelini ise annem hazırlamıştı.

Kayısı marmeladını (tatlı ise) çekirdek içleri ile birlikte pişirmenizi tavsiye ederim. Hem farklı bir aroma elde etmiş olursunuz hem de tıpkı şuruplu tatlılardaki ceviz, fındık yahut badem gibi tadıyor.

Reçellerdeki şeker oranları dikkatinizi çekmiştir. Malumunuz kiraz zaten çok tatlı olduğu için daha az şeker, vişne ise ekşi olduğu için daha fazla şeker gerekiyor.

Vişne Reçeli

1 kg vişne, çekirdekleri ayıklanmış
1,5 kg toz şeker

Kiraz reçeli

1 kg Kiraz
1 kg şeker

Yapılışı

Meyveler çekirdekleri ayıklanıp orta boy tencereye alınır. Üzerine toz şeker serpilip bir gece yahut en az 4-5 saat bekletilir. Ocağa konup orta ateşte kaynayana dek pişirilir. Kaynadıktan sonra 15-20 dakika kadar daha kısık ateşte pişirilir.

Kayısı marmeladı

Malzemeler

1 kg taze kayısı
1 kg toz şeker
Yapılışı

Kaysılar yıkanıp ayıklanır. Çekirdekleri ayıklanır. Robotta çekilir. Tamamen pürüzsüz olmadan tencereye alınır üzeri toz şekerle kaplanır ve en az 3-4 saat bekletilir (gece öncesinden hazırlanıp sabahına kaynatılması da bir alternatif tabi).

Ocağa alınıp orta ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra 15-20 dakika daha pişirilip altı kapatılır. Soğutulup steril kavanozlara doldurulur. Serin ve kuru yerde muhafaza edilir.