One of the classical Turkish dishes…it is well-known, quick, and fix dish for each and every one of us…only preparing meatballs might take time… other than that it is easy and simply delicious…

PS: I took the picture before putting it in the oven…well…I knew I won’t have time to take picture after it is done…you know… when everybody is hungry and waiting for dinner:))
Ingredients

  • 5 medium potatoes, peeled and thinly sliced
  • 1 tbsp red pepper paste
  • 5-6 fresh, thin green peppers
  • 3 tomatoes, peeled, halved and thinly sliced
  • 1 cup water
  • 1/3 cup olive oil
  • Salt
  • Pepper

For meatball

  • 1 lbs ground lamb or beef
  • 1 medium onion, grated
  • Handful parsley, chopped
  • 1/3 cup cooking oil
  • 2 tbsp bread crumbs
  • Salt, pepper
  • A dash of thyme

Directions
In a medium bowl, combine all the ingredients of meatball and knead it well. Cover wit plastic wrap and let it sit in the fridge at least a few hours.

Whisk pepper paste, 1 cup water, 1/3 cup olive oil, salt, and pepper together until well combined. Set aside.

Grease a baking dish with cooking oil. Place potato slices evenly as layers. Make medium size meatballs and place them on potato slices. Clean green peppers and discard the seeds. Cut them into a few pieces and place them on with tomato slices.

Pour pepper paste mixture on top of the dish evenly. Cover with aluminum foil and bake in 350 F pre-heated oven until potatoes are nice and soft.

……………………………………………………………………………

Oldukça klasik bir Türk yemeğidir köfteli patates…bilmeyen yok gibidir. Ama yine de blogda olmadğını farkedince, tüm tariflerin göz önünde olması açısından paylaşmak istedim…özellikle menu oluştururken inanılmaz yardımcı oluyor bu tarz detaylar.

NOT: fotoğraf, yemek fırınlanmadan önce alınmıştır. Piştikten sonra vakit olmayacağı için…

malzemeler:

köfte için

  • 500g kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış
  • yarım demet maydanoz, kıyılmış
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy kuru soğan, rendelenmiş
  • tuz
  • kekik
  • karabiber

diğer malzemeler

  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 y.k biber salçası
  • 5 patates
  • karabiber
  • tuz
  • 5-6 sivribiber
  • 3 domates
  • 1 su bardağı su

yapılışı:

Orta boy karıştırma kabına, köfte için gereken tüm malzemeleri alıp yoğurun. Köfte harcını mümkünse en az birkaç saat buzdolabında bekletin.

Fırın kabını hafif yağlayıp patatesleri soyup daire şeklinde kesip tepsiye yayın. Üstüne cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri dizin.

Sivri biberleri ikiye bölüp içlerini çıkartıp köftelerin üzerine yerleştirin. Domatesleri soyun ve biberlerin üzerine dilimleyin.

Biber salçası, 1 bardak su, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile çırparak hazırladığınız sosu kabın üzerine gezdirip folyo ile kapatıp 180 C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.