>



Spinach pesto veggie Pizza was one of the items in Transmetropolitan‘s menu when we were in Athens, GA. There are a lot of veggie dishes or let’s say “options” for vegetarians. Of course I tried the rest of the vegetarian Pizzas, I’ll share them with you one by one.
Today is the last day of Eid al-Adha. I wish I could update the web site on first day and congratulate eid of all Muslims around the world. Eid Mubarak to you all!
Ingredients

 

For dough

  • 1 cup warm water
  • 3 tbsp olive oil
  • Salt
  • 2 tsp active dry yeast
  • All-purpose flour (approx 2 and ½ cups)

For topping

  • Cherry tomatoes, cut into halves
  • Red onion, sliced
  • 1 cup mozzarella cheese, grated
  • 1 cup baby spinach

For spinach pesto

  • 1 cup baby spinach
  • 4 tbsp olive oil
  • 1 clove garlic, minced
  • Salt

Directions

Put all ingredients of pesto in a food processor and process it until smooth. After you knead and roll the dough, give it a round shape and place on pizza tray.

Spread pesto evenly on dough. Arrange cherry tomato halves and onion rings on pesto layer. Bake it in 400 F preheated oven until lightly browned. Arrange baby spinach and grated mozzarella cheese on top and bake another 10 minutes or until cheese melts. Slice it up and serve warm.

………………………………………………………
Ispanak Pestolu Vejeteryan Pizza

Georgia, US deyken İtalyan restoranı “Transmetropolitan‘da” görüp beğendiğim birkaç pizzadan biriydi “ıspanak pestolu veggi pizza”. Vejeteryanlar için oldukça fazla alternatifin olduğu bir menüye sahipler. Tabiki menüdeki diğer pizzaları da denedim. Zamanı geldikçe sırayla onları da sizlerle paylaşacağım. Ha unutmadan…Kurban Bayramınız kutlu olsun!
Malzemeler
  • çeri domates
  • mor soğan dilimleri
  • körpe ıspanak yaprakları
  • ıspanak pesto
  • mozarella peynir ile hazırladığım vejeteryan bir pizza.
Hamuru 

 

  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 y.k zeytinyağ
  • Kuru maya
  • Tuz
  • Aldığı kadar un (2,5 bardak kadar)

ıspanaklı pestoda; 

 

  • 1/2 bağ ıspanak
  • 3-4 y.k zeytinyağ
  • 1 diş sarımsak
  • tuz var

Yapılışı

Hamur mayalanır ılık bir yerde kabarması için bekletilir. Bu arada pesto malzemelerinin hepsi robottan geçirilir. Pizza hamurunu üzerine yayılır. Daha sonra üzerine ikiye kesilmiş çeri domatesler ve soğan halkaları yerleştirilir. Kızara dek önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirilir. Körpe ıspanaklar ve üzerine de rendelenmiş mozarella peynir rendesi seripilip tekrar fırınlanır. Peynir eriyene dek tutulur. Dilimlenip sıcak servis yapılır.