Those cookies with feta and herbs are one of the best savory cookies I have tried. Crunchy and satisfying, salty from feta cheese and earthy fragrance from herbs! besides, sesame seeds add a nice nutty and fatty taste. You will like it.

You could substitude chopped fresh parsley with dry parsley. 

Ingredients
  • 1 stick butter, room temperature
  • 1 egg, yolk and white seperated
  • 3 tbsp feta cheese, crumbled
  • 1 tbsp finely chopped parsley
  • 1 tbsp dry herbs( thyme, mint, basil)
  • ½ tsp baking soda
  • 1 tbsp vinegar
  • 4 tbsp plain yogurt
  • ¼ cup canola oil
  • All-purpose flour (approx 2 and 1/3 cups)
  • Sesame seeds

 

Directions

 

In a medium mixing bowl, combine butter, egg yolk, vinegar, feta cheese, yogurt, parsley and herbs, baking soda, and canola oil together. Gradually add flour and get nice and soft dough like cookie dough. Let sit that in the fridge for 15 minutes. Grab pieces from dough as big as a whole walnut and make it circle shape or in bread stick shape. Brush with egg white and dip them into the sesame seeds. Place them on prepared cookie sheet. Bake in pre heated 350 F oven until lightly brown.

 

………………………………………………………

 
Şimdiye kadar denediğim en lezzetli ve çıtır çıtır kuru pastalardan biri peynirli, otlu kuru pasta oldu. Hazır kuru pastaları aratmayan bir tat ama ev yapımı. Uzun süre saklanabilir özellikte olması da evinizde her an bir çeşit ikramın hali hazırda olmasını sağlıyor.

NOT: taze maydanoz yerine kurutulmuş hali de pekala kullanılabilir. 

Malzemeler
  • 113 gr tereyağ (1 stick)
  • 4 yk. Yoğurt
  • 1 yk. Sirke
  • 3 yk. ufalanmış beyaz peynir
  • ¼ cup sıvıyağ
  • 1 çay k. Karbonat
  • 1 yk. incecik kıyılmış maydanoz
  • 1 yk. kuru fesleğen, nane, kekik karışımı
  • 1 yumurta (sarısı içine akı üzerine)
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 2 + 1/3 cup)
  • Susam

Hazırlanışı

Oda sıcaklığındaki tereyağ veya margarin karıştırma kabına alınır diğer tüm malzemeler eklenir karıştırılır. Azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp kandil simidinde olduğu gibi halka şeklinde kapatılır veya çubuk şekli verilir. Önce yumurta akına sonra susama batırılıp önceden hafif yağlanarak hazırlanmış tepsiye aralıklı yerleştirilir. 180 C önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye dek pişirilir.