Muhammara
It is a Middle-eastern style appetizer. We have almost the same one but as far as I know, we generally use red pepper paste instead of roasted red peppers in Turkey. It has a different taste, texture and aroma you want to try.
ingredients
Serves 8
  • 3 red bell peppers
  • 1 clove garlic, minced
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1/4 cup bread crumbs, toasted
  • 3/4 cup walnuts, ground
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 1 teaspoon pomegranate molasses
  • 1 teaspoon cumin, ground
  • Salt to taste
  • 1/4 cup olive oil
  • Turkish flat bread, or pide
Directions
Roast peppers in the preheated 400 F oven or over a flame on the burner until the skin is blackened. Put in a tightly closed paper bag for 10 minutes. Then remove the skin and seeds, and mash the peppers in a food processor. Set aside. Mix together the garlic, tomato paste, bread crumbs and walnuts.
When well mixed, add the lemon juice and pomegranate molasses. Season with cumin and salt. Slowly add the olive oil and blend well. For a richer flavor, make a day ahead. Keep well in the storage box for up to 2 days in the refrigerator. Serve at room temperature on pieces of Turkish flat bread or pide.
…………………………………………………..
Muhammara
 

Orta doğu usulü mezelerden biridir. Ismi tanıdık gelecek tabi ama yapılışında az biraz nüanslar var . Türk usulünde közlenmiş kırmızı biber yerine biber salçası tercih edilmiş. Cevizli mezeleri seviyorsanız bunu da beğeneceğinizi umuyorum.

Malzemeler
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3/4 cup ceviz, irice dövülmüş
  • ¼ cup ekmek
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatli k. kimyon
  • ¼ cup zeytinyağ
  • 1 çorba k. limon suyu
  • 1 y.k nar ekşisi
  • 1 y.k domates salçası
  • Tuz

Hazırlanışı

Biberler hariç tüm malzeme robotta çekilir. Közlenmiş biberler de eklenip tekrar parçalayıcıdan geçirilir ve servis tabağına alınır. İnce kesilmiş baget ekmek dilimlerine sürülerek yahut üçgen kesilmiş lavaş ekmek eşliğinde ikram edilir.