Sariyer Boregi

Sariyer is a place in Istanbul. So the pastry was named after a place. This is one of the Turkish pastries you will definetely love. Even My husband, who is very picky by the way, love it very much. It is famous with ground lamb filling with pine nut and currants but you could prepare it with feta cheese and parsley filling as well.

Ingredients

  • 3 round Turkish pastry leaves

Liquid mixture

  • 1 cup milk
  • ½ cup oil
  • 1 egg

For filling

  • 10 oz ground beef or lamb
  • 3 onion, finely chopped
  • 2 tbsp dry currant
  • 2 tbsp pine nut
  • Handful flat leaf parsley, chopped
  • Salt
  • Black pepper
  • Paprika or red crashed pepper
  • Cooking oil

for top

  • 1 egg yolk

Directions

In a small bowl, combine milk, egg, and oil. Whisk them well and set aside.

To prepare filling, in a medium sautéing pan, sauté onions in canola oil on medium high heat until lightly browned. Add ground lamb and keep sautéing for 5 minutes.

Stir pine nuts and currants in. let it simmer until absorb the juice back. Add chopped parsley and turn the heat off. Let cool to room temperature.

Spread the pastry leaves one by one and cut them in half so you’ll have 6 pieces of pastry leaves. Brush each one with liquid mixture evenly. Spread filling to the cut side and roll till end. Give it a shape in the picture. Place on lightly greased baking sheet.

Finish the remaining pastry leaves in the same way and place them on baking sheet. Brush them with milk mixture again. Brush with egg yolk. Bake in 350 F preheated oven until golden brown.

 

…………………………………………………….

 

Sarıyer böreği

 

Malzemeler :
  • 3 adet yufka
  • 3/4 su b. süt
  • ½ sb. sıvıyağ
  • 1 yumurta

İç malzemesi için

  • 300 gr. kıyma
  • 2 çorba k. kuş üzümü
  • 2 çorba k. dolmalık fıstık
  • 3 kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • tuz, karabiber
  • pulbiber
  • sıvıyağ

üzeri için
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı :
Soğan ve kıyma sıvıyağda sırayla sotelenir. Dolmalık fıstıklar ve kuş üzümü de eklenip beraber kavurulur. Pişince üzerine ince doğranmış maydanoz karıştırılır. Süt, yumurta ve sıvıyağ birlikte çırpılarak sos hazırlanır. Yufkaların herbiri ortadan ikiye kesilir. Üzerine hazırlanan sostan fırça yardımıyla sürülür.
Yufkaların kesilen uçlarına iç harç yayılır . Rulo yapıp fotoğrafta gördüğünüz şekil verilir. Böylece 6 parça börek elde edilir. Kalan sos böreklerin üzerine paylaştırılır yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 180 derecede pişirilir.