Green bean is one of the Turkish classic vegetable dishes with olive oil. Almost everybody loves this healthy, completely vegetarian (or should we say vegan) and low calorie dish. I didn’t use the red pepper paste.

As you know, red pepper paste is one of the essentials for Turkish cooking. If you desire, you could stir 1 tbsp after sauté the onion. I love my vegetables in their natural color. And the other thing is about adding water. If you want it more like stew, you might want to pour a cup of hot water after place diced tomatoes.

In Turkey, we consume commonly the fresh vegetables and fruits much more than the canned or frozen ones. So this dish is really delicious since it has fresh ingredients . If you’ll substitude canned tomatoes and frozen or canned green beans instead of fresh ones, of course you could. But you might not have an original and authentic taste. 

Ingredients

2 lbs fresh pole beans
2 medium onions, finely copped
3 medium tomatoes, peeled and petite diced
4 tbsp extra virgin olive oil
1 tsp salt

1 cup hot water (optional)

1 tbsp red pepper paste (optional)

 

Directions 

Wash and drain the beans. Cut into 3 pieces or 1 inch long. Set aside. Sauté onions in olive oil until lightly browned in a medium pot. Add beans and sauté for about 5 minutes.

Spread peeled and diced tomatoes on top of beans and cover a lid on it and cook on medium high heat for 45 minutes or until beans change the color.

Sprinkle salt and stir to combine. Turn the heat off. Let cool to room temperature and serve cold.

 

 

………………………………………………………………….

 

Taze fasulye, Türk mutfağı klasiklerinden biri ayrıca zeytinyağlılar arasında da hemen herkesin sevdiği bir yemektir. Yaz sebzelerinden biri olarak bildiğimiz yeşil fasulyeyi artık yazdan saklanarak kış aylarında da sofralarımızda bulmak mümkün. Ben salça kullanmadım. Sebzelerin doğal renginde kalmalarını daha çok tercih ediyorum ama isteyen soğanlar kavrulduktan sonra bir yemek kaşığı salça ekleyebilir pek tabi.

malzemeler

1 kg taze fasulye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kuru soğan
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
hazırlanması
Fasulyenin kılçıkları ayıklanıp yıkanır, dilimlenir. Kuru soğan yemeklik doğranır. sızma zeytinyağıyla birlikte tencereye alınıp soğanlar ölene kadar kavrulur.
fasulyeler eklenip rengi değişene kadar (yaklaşık 10 dakika) karıştırarak kavrulur. Üzerlerine soyulup incecik doğranmış domatesleri yayılır.
Tencerenin kapağı kapatılıp fasulyeler yumuşayana dek (yaklaşık 45 dakika ) pişirilir. En son 1 tatlı kaşığı tuz eklenip karıştırılır. Fasulyeler ılınınca servis tabağına alınıp soğuk servis yapılır.